Menu
Slogan

A+ A A-

Za deset dana stižu rezultati analize vakcine napravljene u Torlaku

  • Autor Nenad Popović

U narednih 10 dana u "Torlak" bi trebalo da stignu rezultati validacije prve, probne serije od 2.000 bočica Sputnjika V koje su poslate u ruski Institut "Gamaleja" na provjeru. Ako odgovor bude onakav kakav u "Torlaku" očekuju, od kraja maja ili početkom juna mogle bi da počnu redovne isporuke supstance na svake dvije nedjelje i proizvodnja "Sputnjika V" u nacionalnom institutu u Kumodražu.

Foto: sputnikvaccine.com

 

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nada se da će rezultati kontrole probne serije biti dobri.

– Proizvodnja Sputnjika V u Srbiji bila bi primarno namenjena za potrebe naše zemlje, ali moramo i da pomognemo svima u regionu – kaže Popović. – U ovoj, prvoj fazi proizvodnje supstance se dobijaju iz Rusije, transportuju, bočice se pune i distribuiraju iz Srbije. U maju, najkasnije početkom juna, počeće izrada studije izvodljivosti koja će biti gotova do kraja godine i tada će se znati šta je potrebno za pun ciklus proizvodnje.

Proizvodnja Sputnjika V bila bi velika šansa za Torlak, u kojem se nadaju da će pun ciklus proizvodnje biti moguć sljedeće godine. Za to će biti potrebna i nova oprema koja će, kako je već najavio predsjednik Aleksandar Vučić, biti nabavljena uz pomoć države. Projekcija je da će u opremu, uređenje i infrastrukturu biti uloženo 38 miliona evra, pišu Novosti.

Pokretanje proizvodnje u Torlaku obezbijedilo bi sigurno snabdijevanje vakcinama, koje su u cijelom svijetu najtraženija roba.

– Ako ostvarimo cilj da do kraja juna imamo tri miliona revakcinisanih, od jula se možemo nadati i normalizaciji života uključujući i održavanje svadbi – kaže Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. – I kad se postigne kolektivni imunitet, mora biti opreza, zaštitna maska će morati da se nosi bar još tri do šest mjeseci, prije svega zato što neki ljudi iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu.

Kako bi i dalje bilo dovoljno doza za imunizaciju, u Institut “Torlak” u ponedeljak je dopremljeno 104.130 doza Fajzer vakcina i 20.000 Sputnjika.

Svi parametri pokazuju da se epidemija smiruje: za 24 sata virus je potvrđen kod 918 testiranih, ali je preminulo još 18 oboljelih od kovida 19. Sredinom nedjelje Krizni štab će ponovo analizirati situaciju i eventualno dalje popuštanje mjera.

– Veoma je važno da sada budemo disciplinovani i da ne idemo sa prebrzim popuštanjem mjera jer su neke zemlje koje su imale dosta revakcinisanih a brzo popustile mjere imale probleme, jer su im ostali džepovi infekcije – kaže Đerlek.

Oni koji nemaju antitijela poslije primljene dvije doze vakcine protiv virusa korona moraće da prime i treću, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon:

– Jasno je svima nama koji se bavimo ovim poslom da oni koji nemaju antitijela poslije dvije doze, a prošlo je vrijeme, treba da prime još neku, ili dozu te iste vakcine ili da promene vakcinu. Zasada postoje istraživanja samo za slučajeve kada treća doza dolazi od istog proizvođača kao i prve dvije, ali kombinovanje vakcina je budućnost.

/SrpskaInfo/