Menu

Upustvo kako se ponašati prije, tokom i nakon zemljotresa

  • Autor Pan radio

Kabinet za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba objavio je upustvo kako se ponašati prije, tokom i nakon zemljotresa kako bi građane informisali o tome kako treba reagovati u trenutku podrhtavanja.

Foto: Pixabay

 

Potres ne ubija, ubijaju građevine i dijelovi građevina. Znamo da se potres može dogoditi, može se predvidjeti njegova jačina, ali se tačno vrijeme njegova događanja ne može predvidjeti. Najbolja preventiva je dobro planiranje, projektovanje i gradnja građevina – navode iz Ureda.

Tokom samog potresa, kako navode, kretanje treba biti minimalno. Najkraćem putem treba doći do najsigurnijeg mjesta te tamo pričekati da se podrhtavanje smiri. U zatvorenom su prostoru najsigurniji čvrsti stolovi ili nosivi zidovi. Najvažnije je maknuti se od prozora, vanjskih zidova te svega što bi na vas moglo pasti.

Ako ste za vrijeme potresa na otvorenom, tamo je najbolje i ostati. Potrebno se udaljiti od zgrada, bandera i drveća. U vozilu se najsigurnije zaustaviti te parkirati na širokom području gdje neće biti blizu zgrada te gdje neće smetati službenim vozilima koja će možda morati proći, piše Večernji list.

Ispod ruševina treba ostati miran te ne paliti šibice te upaljače. Umjesto vikanja, usta je najbolje prekriti te lagano udarati po cijevima ili zidu.

Nakon potresa najbolje je otići na otvoreno te ostati smiren dok nadležne službe ne objave najnovije informacije i upute, navode iz Kabinetu za upravljanje u hitnim situacijama.