Menu
Mare

Strah i stres snažno djeluju na organizam

  • Autor Nenad Popović

Strah može izazvati različite oblike alergija i dermatitisa. Neki istraživači tvrde da obične alergijske reakcije mogu biti povezane sa zdravljem psihe čovjeka.

Foto: Vladislav Mitić/RAS Srbija

 

Visoka temperatura i astma, takođe, mogu biti izazvane stresom i sličnim psihičkim poteškoćama, prenosi Avaz.

Unutrašnji problemi

Problemi sa emocijama i stresom mogu izazvati stomačne probleme. Stomak kontroliše veoma kompleksan sistem, a stres, koji vam život svakodnevno servira, može izazvati probleme sa probavom. Ljudi vrlo često odgađaju rješavanje internih problema i onda pate od ovakvih komplikacija.

Samokritike i strahovi sa sobom donose jake glavobolje i migrene. Ove dvije stavke, kao i nisko samopouzdanje i unutrašnji problemi, mogu prouzrokovati stres i uznemirenost, što sa sobom donosi i osjećaj poniženosti i potrebu da radite još više kako biste bili dovoljno dobri.

 

Govor tijela

Sve ovo stvara previše pritiska i informacija u vašoj glavi, zbog čega se javljaju glavobolje i migrene. Obratite pažnju na to što vam tijelo govori. Da li vas često bole različiti dijelovi tijela? Leđa, glava, stomak, oči, ruke… Sve su to znakovi koje nikako ne treba ignorisati. Vaše tijelo vas moli da se opustite i napravite pauzu.

/SrpskaInfo/