Menu

Izašao iz zatvora poslije 68 godina, oduševljen zgradama

  • Autor Nenad Popović

Amerikanac Džozef Lajgon (83), koji je kao maloljetnik otišao u zatvor i tamo proveo 68 godina, izašao je na slobodu, a jedna od prvih stvari koju je primijetio su visoke zgrade, kojih nije bilo u Filadelfiji 1953. godine.

Foto: Ilustracija/Pixabay
 

Lajgon je imao samo 15 godina kada je osuđen na doživotnu robiju zbog učešće u oružanim pljačkama i napadima sa grupom pijanih tinejdžera, koji su ubili dvije osobe 1953. godine, prenio je Dejli mejl.

Tvrdio je da nije lično ubio nikoga, a dobio je doživotnu zatvorsku kaznu i prije nego što je mogao da dobije dozvolu za upravljanje vozilima.

Skoro sedam decenija kasnije, 11. februara, Lajgon je slobodan čovjek, nakon što je njegov advokat ubijedio sud da je doživotna robija neustavna.

Filadelfijski centar za osuđene maloljetnike i njihovo vraćanje u društvo (YSRP) je radio dugo da učini život poslije zatvora normalnim koliko je god to moguće.

"Svijet se promijenio otkada je Lajgon počeo da služi kaznu, ali se i on promijenio, sada je praktično novi čovjek. Vrlo je radostan i oduševljen promjenama u Filadelfiji od 1953. godien, posebno se divi neboderima. Pričao je i o svojim voljenima, koji nisu više među živima, čini se da mu to najviše nedostaje", rekla je Elenor Majers, jedan od savetnika u YSRP.

/Nezavisne/