Menu
Slogan

Koliko savremeni sistemi automatskog kočenja pomažu prilikom sudara?

  • Autor Nenad Popović

Nedavno istraživanje američkog Instituta za osiguranje i bezbjednost u saobraćaju (Insurance Institute for Highway Safety - IIHS) utvrdilo je koliko je efikasan sistem za upozoravanje na frontalne sudare i automatsko kočenje. Rezultati su prilično impresivni, budući da su pokazali da ova tehnologija može značajno da redukuje broj saobraćajnih nezgoda i nesreća.

Foto: Ilustracija/Pixabay
 

Iako je studija uključila samo određene modele, zaključak je jasan, prenosi telegraf.rs

Sistem upozorenja na čeoni sudar i automatskog kočenja u slučaju opasnosti, sprečava oko 43 odsto sudara više kako sa prednje, tako i zadnje strane, od modela koji ne posjeduju ovu tehnologiju. Kada je riječ o povredama izazvanim prednjim u zadnje dijelove vozila opremljenih pomenutim sistemom, smanjena su za 64 odsto u poređenju sa rivalima.

Čak i osnovni modeli, opremljeni samo sistemom upozorenja na prednji udar, bez automatskog kočenja, značajno bolje prolaze od vozila bez njega. Sudari prednjim u zadnji dio opali su za 17 odsto, dok su isti sa povredama značajno spušteni za 30 odsto.

Pored smanjenja ukupnog broja incidenata, tehnologija značajno redukuje i broj povreda izazvanih sudarima. Razlog toga je uglavnom činjenica da vozači dobijaju napredna upozorenja na potencijane sudare i mogu da uspore, pa čak izbjegnu sudar u potpunosti, prenosi AutoExclusive.

Posljednje istraživanje bazirano je na nekoliko prethodnih studija, u kojima su učestvovali modeli poroizvođača Acura, Fiat Chrysler, Honda, Mercedes-Benz, Subaru i Volvo. U ovoj posebnoj, sa druge strane, sistem za upozorenje na čeoni slučaj sa automatskim, bezbjednostnim kočenjem smanjio je sudare prednjom u zadnju stranu za čak 50 odsto, dok iste sa povredama za 56 odsto.

Dok automatsko bezbjednosno kočenje postaje standard u sve više vozila na tržištu, ovaj sistem daleko je od univerzalnog. Ovo će se međutim promeniti 2022. godine, od septembra meseca, kada će 20 proizvođača ovu tehnologiju uvesti kao standard u brojnim svojim modelima.