CSS Ticker Example
  • Vrijeme u Bijeljini:
  • Temperatura: 13.8 ℃
  • Vlažnost vazduha: 80 %
  • Pritisak: 992.7 mbar
  • Padavine: 0.7 mm
×

Ruski naučni centar "Gamalej" objavio je uputstvo o primjeni svoje vakcine "Sputnjik V", prve na svijetu registrovane vakcine protiv virusa korona.


U uputstvu se navodi da, prije primjene lijeka, pacijenta treba da pregleda ljekar i da mu se izmjeri temperatura, a zatim da bude pod ljekarskim nadzorom pola sata.

Oni koji su pretrpjeli akutne infektivne i neinfektivne bolesti mogu da primjenjuju lijek dvije do četiri nedjelje nakon oporavka ili remisije, prenosi portal Sputnjik.

Sa blagim respiratornim virusnim infekcijama i akutnim zaraznim bolestima gastrointestinalnog trakta vakcinacija je moguća nakon što se temperatura normalizuje.

Vakcinacija je kontraindikovana kod trudnica i dojilja, kao i ako postoji preosjetljivost na bilo koju komponentu, istorija ozbiljnih alergijskih reakcija i akutne infektivne i neinfektivne bolesti.

Vakcinu treba primjenjivati oprezno kod hroničnih bolesti jetre i bubrega, izraženih poremećaja rada endokrinog sistema (šećerna bolest), teške bolesti hematopoetskog sistema, epilepsije, moždanog udara i drugih bolesti centralnog nervnog sistema, kao i kod bolesti kardiovaskularnog sistema, primarne i sekundarne imunodeficijencije, autoimunih bolesti, te plućnih bolesti, astme, kao i kod pacijenata sa dijabetesom i metaboličkim sindromom, sa alergijskim reakcijama i ekcemima.

Neželjeni efekti mogu biti drhtavica, povišena temperatura, glavobolja i opšta slabost.

Rjeđe se primjećuju mučnina, dispepsija, smanjeni apetit i ponekad povećanje regionalnih limfnih čvorova.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prošle sedmice vakcinu protiv virusa korona koju je razvio Istraživački centar “Gamalej” u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 26, 27. i 28. septembar 2020. godine U subotu oblačno sa kišom. Jutarnja temperatura između 7 i 12, a najviša dnevna između 11 i 16 ℃. U nedelju oblačno sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. Jutarnja temperatura između 4 i 10, a najviša dnevna između 10 i 16℃. U ponedel
Planirana isključenja električne energije za 25. septembar 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS KARAĐORĐEVA 1 Jedan NN izlaz ulice Vojvode Stepe i Braće Gavrić 08:00 11:00 TS AMAJLIJE-KOVANLUCI Jedan NN izlaz 10:00 12:00
Informacija o vodosnabdijevanju za 25. septembar 2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Božidara Žugića u Bijeljin
HIT NEDJELJE
  1. Hit nedelje:
  2. Glasajte!
Glasajte za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co