CSS Ticker Example
  • Vrijeme u Bijeljini:
  • Temperatura: 25.6 ℃
  • Vlažnost vazduha: 69 %
  • Pritisak: 1000.4 mbar
  • Padavine: 0.0 mm
×

Američki naučnici otkrili su strukturu enzima nazvanog NSP16 koji virus COVID-19 koristi da zavara imunološki sistem i dobije pristup domaćim ćelijama koje otima da bi se razmnožavao.

Foto: Ilustracija/Pixabay
 

Ovo otkriće moglo bi da dovede do novih lijekova za pacijente oboljele od virusa COVID-19, a koji bi spriječili da virus prođe kroz imunološki sistem, prenosi britanski Skaj njuz.

Enzim se koristi za modifikovanje nečega što se naziva mesindžer RNA capi, a koji ćelijama "govori" da su proteini i kaže im da stvaraju nove.

"Radi se o kamuflaži. To je modifikacija, kojima se varaju ćelije", izjavio je doktor Jogeš Gupta sa Univeziteta u Teksasu.

Dešifrovanje strukture enzima moglo bi da omogući istraživačima da razviju lijekove - nove male molekule koji bi mogli da spriječe nsp16 od stvaranja modifikacija.

U tom slučaju bi imunološki sistem, navodi se, prepoznao napad virusa i mogao da uzvrati napad.

"Jogešov rad je otkrio 3D strukturu ključnog enzima virusa COVID-19 potrebnog za umnožavanje. Ovo je značajan napredak u našem razumijevanju virusa", izjavio je koautor studije Robert Hrom.

/Nezavisne/

 

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 14. avgust 2020. godine Ujutru sunčano, ponegde sa maglom oko reka i po kotlinama. Tokom dana sunčano i sparno,  nestabilno, uz uslove za kišu i pljuskove lokalno praćene grmljavinom. Vjetar slab i promenljiv. Jutarnja temperatura od 18°C do 23°C. Najviša dnevna od 27°C do
Planirana isključenja električne energije za 14. avgust 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS ČARDAČINE 5 NN izlaz prema Bijeljini 09:00 11:30 TS BATKOVIĆ MARIĆI Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS SP SELJO Jedan NN iz
Informacija o vodosnabdijevanju za 13. avgust 2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Stefana Dečanskog (potez od c
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu