CSS Ticker Example
  • Vrijeme u Bijeljini:
  • Temperatura: 27.1 ℃
  • Vlažnost vazduha: 63 %
  • Pritisak: 1000.5 mbar
  • Padavine: 0.0 mm
×

Da li se koronavirus može unijeti u kuću na cipelama? Da li su bijeli luk i ljuta paprika glavni borci provid kovid-19? Stručnjaci iz Svjetske zdrastvene organizacije kažu da nema dokaza a ni osnova da se vjeruje u to.


Na sajtu Svjetske zdrastvene organizacije pored mnoštva korisnih savjeta o tome kako zaštiti sebe i druge od prenošenja koronavirusa stoje i odgovori na najčešće nedoumice koje podjednako muče ljude širom svijeta.

Riječ je najčešće o neprovjerenim informacijama koje se šire putem interneta i društvenih mreža, a koje mogu da unesu konfuziju pa čak i ugroze nečije zdravlje.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša demantovao je neke od najčešćih zabluda.

Jedna od nedoumica je da li da se maske nose tokom vježbanja. Ivanuša kaže da ako se vježba na otvorenom i ako nema bliskog kontakta sa ostalim vježbačima maska nema potrebe da se nosi. U zatvorenom vježbanje treba izbjegavati ako nema distance između vježbača veće od metar i po a i samo vježbanje sa maskom nije prijatno.

Na cipelama teoretski se virus može unijeti u kuću ali ne i u organizam. Ne postoji dokaz da se neko zarazio tako što je virus unio na obući, tvrdi Ivanuša.

Kada je riječ o zadržavanju na površinama, virus na pojedinim materijalima može da ostane i nekoliko dana ali to ne znači da samo dodirivanjem površina možemo da se zarazimo.

Konzumiranje alkohola da bi se neutralisao virus iz organizma je više izgovor a poznato je da veća konzumacija alkohola vodi u alkoholizam i dugoročno oštećuje vitalne organe kao što su srce i jetra a pospješuje i razvoj bolesti kao što su neke vrste kancera.

Isto tako nema dokaza ni da konzumiranje određene vrste namirnica kao što su bijeli luk i ljuta parika sprečava razvoj virusne infekcije. Raznovrsna i balansirana ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima je najbolja osnova za dobar imunitet.

Takođe je, prema riječima stručnjaka SZO, zabluda da muve i komarci prenose koronavirus. Virus se najlakše prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom a kada je riječ o komarcima u ljetnjim mjesecima treba se više paziti od prenošenja groznice Zapadnog Nila.

/rts.rs/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 14. avgust 2020. godine Ujutru sunčano, ponegde sa maglom oko reka i po kotlinama. Tokom dana sunčano i sparno,  nestabilno, uz uslove za kišu i pljuskove lokalno praćene grmljavinom. Vjetar slab i promenljiv. Jutarnja temperatura od 18°C do 23°C. Najviša dnevna od 27°C do
Planirana isključenja električne energije za 14. avgust 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS ČARDAČINE 5 NN izlaz prema Bijeljini 09:00 11:30 TS BATKOVIĆ MARIĆI Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS SP SELJO Jedan NN iz
Informacija o vodosnabdijevanju za 13. avgust 2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Stefana Dečanskog (potez od c
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu