CSS Ticker Example
  • Vrijeme u Bijeljini:
  • Temperatura: 25.2 ℃
  • Vlažnost vazduha: 71 %
  • Pritisak: 1000.4 mbar
  • Padavine: 0.0 mm
×

S obzirom da pandemija korona virusa i dalje traje, na tržištu se pojavio veliki broj različitih maski za zaštitu od korona virusa. Ali, kako utvrditi koja je najefikasnija?

Foto: Ilustracija/Pixabay

 

Američki profesor Sajmon Kolsto, predavač na Univerzitetu u Portsmutu, kaže da svako može da napravi masku koja će pomoći u sprečavanju širenja Covid-19 bolesti, piše Telegraf.

– Možete da kupite zaštitne maske za višekratnu ili za jednokratnu upotrebu. Takođe možete da koristite šal, bandane ili ručno šivenu masku, ali one moraju sigurno da se postavljaju uz ivice lica – tvrdi profesor.

S obzirom da se na tržištu nalaze mnoge maske, kao brojni saveti i trikovi kako da ih napravite kod kuće, kako znati šta djeluje, a šta ne?

Profesor Kolsto ističe da je test koji se izvodi pomoću svijeće najefikasniji, te da je potrebno da odvojite samo jedan minut za provjeru bezbjednosti maske.

Sajmon predlaže da zapalite svijeću i, pazeći da se ne izgorite, te pokušate da duvate u nju.

Navodno, ako možete da ugasite svijeću ili plamen počne da se pomera i “skače”, to je znak da previše vazduha izlazi iz vaše maske.

– Iako su važni i jačina daha i udaljenost od svijeće, određene maske nemaju dovoljno materijala da bi spriječile širenje virusa. Maska u kojoj je najteže ugasiti plamen je ujedno i najbolja prepreka za širenje virusa – tvrdi prof Kolste.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 14. avgust 2020. godine Ujutru sunčano, ponegde sa maglom oko reka i po kotlinama. Tokom dana sunčano i sparno,  nestabilno, uz uslove za kišu i pljuskove lokalno praćene grmljavinom. Vjetar slab i promenljiv. Jutarnja temperatura od 18°C do 23°C. Najviša dnevna od 27°C do
Planirana isključenja električne energije za 14. avgust 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS ČARDAČINE 5 NN izlaz prema Bijeljini 09:00 11:30 TS BATKOVIĆ MARIĆI Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS SP SELJO Jedan NN iz
Informacija o vodosnabdijevanju za 13. avgust 2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Stefana Dečanskog (potez od c
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu