CSS Ticker Example
  • Vrijeme u Bijeljini:
  • Temperatura: 26.9 ℃
  • Vlažnost vazduha: 64 %
  • Pritisak: 1000.4 mbar
  • Padavine: 0.0 mm
×

Jutarnja kafa je konstanta, pouzdana kao izlazak sunca.

Foto: Ilustracija/Pixabay
 

Ali šta bi se desilo da preskočite svoju redovnu jutarnju dozu kofeina?

Propustite to, i možete se osjećati omamljeno, zbunjeno, a rizikujete čak i glavobolju, piše "Reader's Digest".

Postoji dobar razlog za to: kofein proizvodi neke fizičke promjene u vašem tijelu o kojima lako možete postati ovisni. S tim prvim gutljajem kofein ulazi u vaš krvotok i započinje svoj put do vašeg mozga gdje blokira inhibitorni neurotransmiter nazvan adenozin.

To oslobađa hormone zbog kojih se osjećamo dobro, poput dopamina i serotonina, izazivajući stimulans. Takozvani poluživot kafe - što označava vrijeme koje je potrebno da se kofein u organizmu smanji za 50 odsto - u prosjeku iznosi oko pet sati. To objašnjava zašto prosječno uzimanje ima dugoročan efekt.

Ali, koliko brzo kofein napušta vaš sistem zavisi od brojnih stvari, uključujući dob, medicinska stanja, interakcije s lijekovima i životne navike (poput pušenja). Stoga, ne čudi, ako vam je uskraćena jutarnja kava, ne patite samo zbog rutinskih promjena, već patite i hemijski.

Svako ko je izbacio kafu reći će da su promjene uočljive i ošamućujuće. Zbog ukidanja stimulatora metabolizma vjerovatno ćete se osjećati tromo, umorno.

Istraživači su otkrili da što više kofeina konzumirate, teži su simptomi odvikavanja. Osim toga, apstinencija čak i kod malih količina takođe je uočljiva.

"Simptomi nedostatka kofeina vidljivi su već nakon 12 do 24 sata od posljednjeg unosa", objašnjava dr. Šeri Ros.

"Kofein je stimulativna droga na koju se lako navući, a većina ljudi nije svjesna dubine te zavisnosti", ističe ona.

Ipak, čini se da uzima svoj danak na spavanje, kritično kratak period dubokog sna koje nam treba da resetujemo mozak za sljedeći dan.

Kofein je svakako neprijatelj spavanja, dok su mu saveznici hladnoća, nepostojanje ekrana i smanjen stres.

Piti onda kafu ili ne, na svakom je pojedincu. Oni koji nemaju problema, ne trebaju se zauvijek odreći kafe, ali nema štete u tome da probaju prekinuti unos kofeina, barem na sedmicu, piše "24sata.hr".

/Nezavisne/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 14. avgust 2020. godine Ujutru sunčano, ponegde sa maglom oko reka i po kotlinama. Tokom dana sunčano i sparno,  nestabilno, uz uslove za kišu i pljuskove lokalno praćene grmljavinom. Vjetar slab i promenljiv. Jutarnja temperatura od 18°C do 23°C. Najviša dnevna od 27°C do
Planirana isključenja električne energije za 14. avgust 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS ČARDAČINE 5 NN izlaz prema Bijeljini 09:00 11:30 TS BATKOVIĆ MARIĆI Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS SP SELJO Jedan NN iz
Informacija o vodosnabdijevanju za 13. avgust 2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Stefana Dečanskog (potez od c
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu