×

U Evropi, a kasnije u cijelom svijetu, u upotrebi su nazivi mjeseci ustanovljeni u kalendaru starog Rima prije više vijekova. Međutim, ti nazivi su nedosljedni i sami sakupljeni iz raznih epoha, a mnogi ljudi ni ne znaju da kriju jednu "grešku".

Foto: Pixabay
 

U kalendaru koji danas koristi najveći dio svijeta, pet mjeseci nosi naziv po bogovima rimskog Panteona - Janus, Februs, Mars, Maja, Junona. Za dva su imena, u svoju čast, stvorili carevi - jul (Gaj Julije Cezar) i avgust (Gaj Oktavijan Avgust).

Aprilu ime dolazi od glagola (latinski "aperire", što znači raskrivati), a četiri mjeseca imaju numeričke nazive - septembar, oktobar, novembar i decembar, prenosi Istorijski zabavnik.

Upravo tu se potkrala greška jer su ta "brojčana imena" neodgovarajuća - deveti mjesec se naziva sedmim (septembar), deseti osmim (oktobar), jedanaesti devetim (novembar), a dvanaesti desetim (decembar).

Kako je došlo do zabune

Prvi rimski kalendar u vrijeme Nume Pompilija je imao samo deset mjeseci. Tako je i bilo predviđeno da septembar bude sedmi, oktobar osmi i tako dalje.

Problem je nastao već poslije Nume kada su uvedena još dva mjeseca i to na početak godine koja je do tog trenutka počinjala u martu. Prije ovog mjeseca tada su "umetnuti" januar i februar.

Niko se nije sjetio da se mjesecima koji su imena nosili po svojim rednim brojevima, imena usklade s njihovim novim mjestom u godini. Tako je sedmi mjesec postao deveti, osmi deseti, deveti jedanaesti, a deseti dvanaesti.

I tako zapravo najveći dio svijeta i danas uči nazive mjeseca "sa greškom".

/ NezavisneSputniknews.com/

Vrijeme u Bijeljini

Temperatura: 20.1 ℃
Vlažnost vazduha: 63%
Vazdušni pritisak: 1003.3 mbar
Padavine: 0.0 mm

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 8. juli 2020. godine Ujutro u većini predjela vedro, na istoku lokalno oblačno, po kotlinama i duž riječnih tokova sa maglom i svježe. Tokom dana sunčano, uz lokalno malu do umjerenu dnevnu oblačnost i porast dnevne temperature. Vjetar: slab i promjenjljiv, uglavnom istočni.
Planirana isključenja električne energije 8. juli 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS G. BRODAC 2 Jedan NN izalz prema domu 08:30 13:00 TS MILJEVIĆI ŽTS Jedan NN izlaz 08:30 14:00 TS D.CRNJELOVO 6 VRULJA 2 Jeda
Informacija o vodosnabdijevanju – 7.7.2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Stefana Dečanskog (od crkve do Ljelje
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu