Menu

A+ A A-
Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 549

Kampanja “Čitajmo zajedno” nas uči da volimo knjige

U okviru kampanje “Čitajmo zajedno”, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, snimljeno je šest kratkih videa koji reprezentuju poeziju i prozu velikana naše književnosti.

Foto: Zoran Pilipović

 

U pitanju su Branko Ćopić, Petar Kočić, Desanka Maksimović, Jovan Dučić, Ivo Andrić i Meša Selimović. Više o ovim videima saznali smo od reditelja Marka Šipke.

- Ideja ovog segmenta kampanje bila je da kroz savremeni medij, a forma kratkog videa je jedan od najpopularnijih oblika komunikacije danas, podignemo svijest o važnosti čitanja, o značaju i veličini naših pisaca i književnosti uopšte – rekao je Šipka.

Prethodnih godina, Ministarstvo je u okviru ove kampanje i u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, uspjelo privoljeti publiku da bira izdanja domaćih autora, da čitaju njihova djela i daju doprinos bogaćenju i punjenju bibliotečkih fondova biblioteka širom RS.

Ove godine Ministarstvo ostaje vjerno prevashodnom cilju kampanje, ali je ovaj put podstiče na drugačiji način. U tom smislu, kampanja je multimedijalno osnažena što donosi novinu u smislu korištenja novog medija – videa.

- Riječ je o šest videa za koje vjerujemo da će imati snažan odjek u javnosti. Na važnost čitanja, kao i djela velikana srpske književnosti, ove godine smo željeli ukazati što većem broju naših čitalaca i dati značajan doprinos promovisanju čitalačke pismenosti – rekla je ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Pored video-materijala, koji su nosioci kampanje, prema njenim riječima, kampanja ukuljučuje i druge vidove promocije, kako putem bilborda, siti-lajtova, te drugih vidova digitalnog oglašavanja širom Republike Srpske.

Režija videa povjerena je reditelju Marku Šipki, koji se na svoj način dotakao srpske književne misli i zaokružio je sopstvenim rediteljskim poimanjem i vizijom.

- Glavni izazov za mene kao scenaristu i reditelja bio je kako da ta djela smestim u savremeni kontekst. Ona su sama po sebi i savremena i uvijek aktuelna, bez obzira na vrijeme kada su pisana, ali smo htjeli i da njihova vizuelna interpretacija odgovara današnjem vremenu. U većini slučajeva u audiovizuelnim djelima zvuk je taj koji prati sliku, a u ovim videima je bilo sasvim obrnuto. Morali smo paziti da taj vizuelni aspekt ne preuzme primat u odnosu na književna djela, ali da ih nadopunjuje – objasnio je Šipka.

Video-materijali su rađeni u kratkoj minutaži, jer su prilagođavani za potrebe kampanje i radi brzog i jasnog komuniciranja sa javnošću.

- Imao sam sreću da okupim sjajan tim sa kojim je bilo zadovoljstvo sarađivati. Prije svega to je Zoran Pilipović kao direktor fotografije, a vjerujem da će svi prepoznati glumačka imena koja su rado prihvatila da budu dio ovog projekta: Nikolina Friganović, Željko Erkić, Rajko Marčeta. Tu je i Studio “Blok” iz Banjaluke, ali i neki dragi prijatelji. Svoju podršku su nam dali i institucije kulture, Banski dvor, Narodno pozorište i Dječije pozorište Republike Srpske – kaže on.

Videi će se prikazivati na Radio Televiziji Republike Srpske, Jutjub kanalu Ministarstva prosvjete i kulture i na portalu „E-kultura“.

- Od inicijalne ideje do realizacije prošlo je nešto manje od dva mjeseca i zahvajujući predanom radu kompletne ekipe uspjeli smo završiti sve kako je i planirano – dodaje reditelj.

- Forma kratkog videa jedan od najpopularnijih oblika moderne komunikacije, pogotovo kada su u pitanju društvene mreže. S obzirom da je naša glavna ciljna grupa mlađa populacija, mislim da je ovakav vid promocije veoma važan i efektan, iako su video materijali samo jedan segment kampanje “Čitajmo zajedno”, koja ima puno različitih aktivnosti i koja traje već nekoliko godina. Nadam se da će i ovaj vizuelni dio kampanje pozitivno uticati na svijest o važnosti knjiga i čitanja, ali i bogatstva našeg kulturnog nasljeđa – rekao je Marko Šipka.

/SrpskaInfo/