×

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić izjavila je da je Ministarstvo danas raspisalo javne konkurse za sufinansiranje javnih potreba u kulturi u 2020. godini, za što će biti izvojeno 730.000 KM.

Foto: Ilustracija
 

Trivićeva je navela da su konkursi raspisani u deset linija, koje se odnose na izdavačku djelatnost, književnost, vizuelne i multimedijalne umjetnosti, zaštitu i promociju kulturnog nasljeđa, pozorišne i filmske djelatnosti, kao i muzičke i muzičko-scenske umjetnosti.

"Tu je i sufinansiranje projekata kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama, te sufinansiranje projekata kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina. Konkursi ostaju otvoreni 30 dana", rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da su prvi put ove godine raspisani javni konkursi za sufinansiranje projekata razvoja filmskog scenarija u Republici Srpskoj i za program rada reprezentativnih strukovnih udruženja u Srpskoj.

"Izbor projekata obavljaće se na osnovu Pravilnika o sufinansiranju javnih potreba u kulturi Republike Srpske. U proteklom periodu dosta smo radili na tome da pokušamo da podignemo standarde programa iz oblasti kulture i da podržimo najbolje među njima", dodala je Trivićeva.

Prilikom izbora projekata, istakla je ona, vodiće se računa o tome koja su udruženja stekla status reprezentativnog strukovnog udruženja, za što je Ministarstvo odvojilo poseban budžet, te ko predstavlja reprezentativna udruženja u kulturi Srpske.

"Pripremali smo i sam registar umjetnika i stručnjaka u kulturi, te u ovom trenutku imamo 140 prijavljenih umjetnika i 40 stručnjaka u kulturi", rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo prosvjete i kulture izradilo projekat kategorizacije kulturno-umjetničkih društava, tako da imaju društva od republičkog značaja, te ona od lokalnog značaja i ostali.

"Zbog situacije izazvane virusom korona, vodili smo računa o tome da dio manifestacija kulturno-umjetničkih društava nije održan i da ne znamo šta nas očekuje u kasnu jesen, tako da ćemo dio sredstava usmjeriti u izradu koreografija i nabavku nošnji", napomenula je Trivićeva.

Ona je navela da neće biti umanjena ni podrška manifestacijama i festivalima.

Trivićeva je zahvalila svim radnicima u kulturi na radu tokom pandemije virusa korona, ističući da su se mnoge ustanove kulture povezivale sa publikom putem interneta.

/Nezavisne/

Vrijeme u Bijeljini

Temperatura: 20.3 ℃
Vlažnost vazduha: 63%
Vazdušni pritisak: 1003.2 mbar
Padavine: 0.0 mm

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 8. juli 2020. godine Ujutro u većini predjela vedro, na istoku lokalno oblačno, po kotlinama i duž riječnih tokova sa maglom i svježe. Tokom dana sunčano, uz lokalno malu do umjerenu dnevnu oblačnost i porast dnevne temperature. Vjetar: slab i promjenjljiv, uglavnom istočni.
Planirana isključenja električne energije 8. juli 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS G. BRODAC 2 Jedan NN izalz prema domu 08:30 13:00 TS MILJEVIĆI ŽTS Jedan NN izlaz 08:30 14:00 TS D.CRNJELOVO 6 VRULJA 2 Jeda
Informacija o vodosnabdijevanju – 7.7.2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Stefana Dečanskog (od crkve do Ljelje
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu