×

Srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme o masovnom sahranjivanju srpskih vojnika u more "Plava grobnica", rođen je na današnji dan 1892. godine.

Foto: N.N.
 

"Plava grobnica", poema o masovnom sahranjivanju srpskih vojnika, trajni je poetski spomenik tragedije srpske vojske u Prvom svjetskom ratu poslije povlačenja preko Albanije.

 

Bojić je studirao filozofiju i pedagogiju u Beogradu. Učestvovao je u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu. Poslije povlačenja preko Albanije radio je kao državni službenik na Krfu i u Solunu.

Milutin Bojić umro je 1917. godine od tuberkuloze i sahranjen je na solunskom groblju Zejtinlik.

Bojić je napisao četiri knjige pjesama i više drama, uključujući "Kraljevu jesen" i "Uroševu ženidbu".

/Nezavisne/

Vrijeme u Bijeljini

Temperatura: 19.6 ℃
Vlažnost vazduha: 66%
Vazdušni pritisak: 1003.3 mbar
Padavine: 0.0 mm

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 8. juli 2020. godine Ujutro u većini predjela vedro, na istoku lokalno oblačno, po kotlinama i duž riječnih tokova sa maglom i svježe. Tokom dana sunčano, uz lokalno malu do umjerenu dnevnu oblačnost i porast dnevne temperature. Vjetar: slab i promjenjljiv, uglavnom istočni.
Planirana isključenja električne energije 8. juli 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS G. BRODAC 2 Jedan NN izalz prema domu 08:30 13:00 TS MILJEVIĆI ŽTS Jedan NN izlaz 08:30 14:00 TS D.CRNJELOVO 6 VRULJA 2 Jeda
Informacija o vodosnabdijevanju – 7.7.2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Stefana Dečanskog (od crkve do Ljelje
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu