×

U hladnim decembarskim i januarskim danima, kada neprestano pada snijeg koji zavejava puteve i kuće, svi traže toplo mijesto za boravak. Postoji samo jedno mjesto za koje će nas uvijek vezati posebna toplina. Toplina u srcu, a to je naš dom. Još od djetinjstva uče nas da riječ dom uvijek asocira na radost, veselje, ljubav.

U hrišćanskim porodicama tu radost i veselje povezujemo naročito sa praznicima koje proslavljamo u krugu porodice, najsrećniji praznik u godini je Božić, i kod pravoslavaca on se obilježava 7. januara. Uoči Božića proslavlja se Badnje veče, kada se porodica okupi pri paljenju badnjaka moleći se za zdravlje i sreću svih prisutnih.Baka uzima kadjenicu,pali svijeću,priprema slamu gdje je skrila poklone za nas unučiće.

Mi srećni, pijučemo oko stola da bi bila rodna godina. Posna večera na stolu, gdje sve ima simbolike napretka, i baka je najsretnija svi smo tu. Ne možemo da zaspimo iščekujući Božić, gledamo dok mama sprema česnicu u koju ubacuje dio badnjaka, pasulj, komadić bundeve, zrno kukuruza i novčić, a kažu da će onaj ko pronađe taj novčić imati uspješnu godinu pred sobom, a svako od nas se nada da je baš on taj koji će pronaći.

U ranim jutarnjim časovima polaznik dolazi, tata i mama ga dočekuju sa žitom kojim ga posipaju, i izgovaraju najradosnije riječi "Mir Božiji, Hristos se rodi", a polaznik odgovara sa " Vaistinu se Hristos rodi", prilazi peći sa grančicom i raspiruje vatru govoreći "Koliko varnica toliko parica, zdravlja,sloge,ljubavi...", sjedamo da doručkujemo i mama daruje polaznika. Tata uzima česnicu i lomi je na komade koje pruža svakom od nas.. Drhtimo nadajući se da je novčić baš u našem komadu. Posle ručka svi smo zajedno na okupu sa osmjehom na licima, i vlada vesela atmosfera do večeri.

Praznik Hristovog rođenja donosi mir i radost u srca svih, povezuje porodice i zimsko raspoloženje obasjava posebnom svijetlošću.

Takođe, u pravoslavnim porodicama dijeca se raduju posebno i 19.decembru, svetom Nikoli koji ih daruje poklonima i slatkišima ako su bili dobri u toku te godine. Mama uvijek noć uoči Svetog Nikole napuni čizmice i sakrije ih do ujutro, onda ih okači da bi nas iznenadila i kazala kako ih je baš Sveti Nikola donio nama. To je inače bakina "djevojačka slava", i taj dan smo kod maminog brata u gostima gdje oni evociraju svoje uspomene kako je bilo kad su oni bili naših godina, i kako ih je njihov djed vodio u manastir Tavnu da se pričeste, lome krsni kolač. Tada se vozila zaprežna kola, pa ih ušuškaju da se ne prehlade... a mi, mi slušamo sa oduševljenjem, za nas je to kao avantura. Kuća je puna, došli su rođaci.. Hrana miriše, svi se smijemo, sve izgleda nestvarno kao u snu iz kog ne želim da se probudim.

Ispunjavanjem narodnih običaja, poštuje se tradicija koju su naši preci stvarali i prenosili budućim pokoljenjima, da se ne zaborave korjeni, da ne zaboravimo blagost koju nose praznici i koji ispunjavaju naše duše.
Zimu uvijek dočekujemo toplog srca u krugu porodice, nasmijani, nadajući se da ćemo ovako dočekati i naredne praznike sa našim najmilijima.

/Ksenija Sarić, 14. godina, Amajlije/

SERVISNE INFORMACIJE
U srijedu, 20.02.2019. Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 8 i 14°C. U četvrtak, 21.02.2019. u Hercegovini sunčano
Planirana isključenja električne energije u srijedu, 20. 2. 2019:   Elektroenergetski objekat: ТS V. Оbаrskа cеntаr Područje bez napajanja: Јеdаn NN izlаz prеmа stаdiоnu Vrijeme prekida isporuke: 08:30-14:00   Elektroenergetski objekat: ТS Gоrnji Маgnојеvić Područje bez napajanja: Јеdаn NN izlаz prеmа grоblјu Vrijeme prekida isporu
Informacija o vodosnabdjevanju u srijedu, 20. 2. 2019.  Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Jovana Raškovića i Ljubomira Nenadovića u Bijeljini, uključujući i sve manje p
HIT NEDJELJE
Glasajte za najljepše strane novogodišnje pjesme
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co