×

Kada govorimo o narodnim običajima svaka država, grad, selo, kanton ili oblast ima svoje običaje. U zavisnosti od naroda koji su živjeli na tom području razlikujemo običaje. 

Rođena sam u Bijeljini - glavom gradu Semberije, tu manje više, nema nekih zanimljivih običaja kao što ima u selima koji pripadaju gradu Bijeljina.
Kontaktirala sam članove porodice, bake i djedove koji žive na selu da mi kažu nešto više o običajima kada se neko rodi ili umre, kako se proslavljaju naši najpoznatiji praznici.

U Donjoj Trnovi mi je bio zanimljiv običaj koji nalaže da supruga ne ide na sahranu suprugu. Ona ostaje da čuva kuću i da pripremi ručak na koji će doći ljudi sa groblja. Naš čuveni guslar po kome naša Narodna biblioteka ”Filip Višnjić” u Bijeljini nosi ime je iz Gornje Trnove gdje se takođe poštuje ovaj običaj.

Ovaj običaj nije karakterističan samo za Semberiju, a to je da se na Badnji dan pali badnjak ispred crkve poslije večernje službe.

Nisam sigurna odakle potiče ovaj običaj, ali znam da ga dosta sela u Semberiji poštuje, a to je da za Vaskrs obično djeca do 15 godina šetaju kroz svoj ”kraj” (selo, naselje, sokak, ulicu) i idu ”od vrata do vrata” gdje ih čekaju domaćini sa slatkišima i obojenim i našaranim jajima. Tada djeca biraju jaje i stavljaju ga u svoju korpicu gdje stoji dok se ne obiđu sve kuće i dok dijete ne dođe u svoju kuću.

Nakon toga slijedi tucanje koje vole djeca,ali i stari. Postoji još jedan zanimljiv običaj za koji ja znam. Na Badnji dan kada domaćini peku pečenice, ostavljajući pečenicu pod nadzorom nekoga od ukućana, oni idu od kuće do kuće nazdravljajući sa domaćinom koji takođe peče pečenicu.

/Srna Despotović, 14 godina/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro pretežno oblačno sa kišom mestimično. Tokom dana promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale, ali i nestabilno pa će biti lokalno kiše i pljuskova. Vjetar umjeren, uglavnom istočni. Najviša dnevna temperatura od 17°C do 23°C. U sredu(24.04): Ujutro pretežno oblačno sa kišom u severni
Planirana isključenja električne energije u četvrtak, 25. 4. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS Gajevi 4 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 09:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Brijesnica 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski
Informacija o vodosnabdijevanju – petak 26.04.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u petak (26.04.2019.), u vremenu od 09:00 do 13:00 časova, vode neće biti u ulicama: Raje Baničića u Bijeljini i Dimitrija Lopandića u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Zb
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co