×

Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. To je praznik rođenja novog života, djece i roditeljstva i kao takav obilježava se najljepšim vjerskim običajima.

Raznorazne varijacije u običajima uglavnom su uzrokovane podnebljem, ali osnovni elementi proslave Božića prisutni su svuda - unošenje Badnjaka u kuću i njegovo paljenje, Badnje veče, česnica, položajnik.

Sama suština praznika svuda je ista, Slavi se Hristovo rođenje, ali se i njeguju porodični odnosi, s obzirom da je tradicija da tog dana bližnji budu na okupu.

Ujutro na Božić u kuću dolazi polaznik (položajnik) božiji izaslanik i dočekuje se sa posebnom pažnjom, jer on donosi sreću i napredak u domaćinstvu. Ranije je u ovim krajevima bio običaj da umjesto polaznika, domaćin uvede u kuću ovcu i privede je ognjištu i držeći je za njenu desnu nogu udara po žeravici izgovarajući riječi koje se koriste pri kresanju badnjaka.

Kada polaznik ode, domaćica mijesi česnicu a domaćin sa još nekim ide u crkvu. Česnica se pravi od beskvasnog tijesta.

Od tog tijesta odvajaju se dva dijela. Od jednog se pravi šuplji okrugli kolač sličan đevreku (marveni kolač koji se čuva do malog Božića kada se stavlja volu dešnjaku na desni rog) a od drugog djevojački kolač (tamo gdje ima djevojaka i one ga na Božić uzimaju i brzo bockajući iglom izgovaraju: "Kako brzo bockala, tako brzo plela, tako brzo tkala, tako brzo vezla, Amin Bože”.)

Česnica ima ulogu slavskog kolača i lomi je domaćin. Svi su znatiželjni šta će naći u svom dijelu česnice.

Svaki predmet ima svoje značenje. Novčić znači da će u toku godine imati sreće sa novcem, ko nađe zrno kukuruza, godina će biti rodna itd..

Na Božić se sofra ne rasprema, a određeni dijelovi pečenice jedu se tačno u određene dane. Na Božić – desna plećka, na Mali Božić glava od pečenice, na Bogojavljenje lijevi a na Savindan, desni but. Na Božić se mrsi bez obzira u koji dan padao. Zato se ta sedmica zove i trapava sedmica.

Vjeruje se da ako se posao započne na Božić, da će biti napredan u toku realizacije istog.

Interesantno je da postoji vjerovanje u ovim krajevima da period izmedju katoličkog i pravoslavnog Božića od 12 dana označava kakvo će vrijeme biti u narednih 12 mjeseci. Znaci, 26. decembar predstavlja kakvo ce vrijeme biti u mjesecu januaru, 27. decembar kakvo će vrijeme biti u februaru, 28. u martu, 29. predstavlja april, 30. maj itd..

/Pan radio/

SERVISNE INFORMACIJE
U jutarnjim i prijepodnevnim časovima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i suvo. U drugom dijelu naoblačenje i postepen pad temperature, najprije na sjeverozapadu gdje se očekuje kiša mjestimično. U večernjim časovima kiša u većini sjevernih, istočnih i centralnih predjela uz osjetno zahlađenje
Planirana isključenja električne energije u utorak, 26. 3. 2019:     Elektroenergetski objekat: TS Golo Brdo 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Bogdanovića 1 Područje bez napajanja: 1 NN izlaz: ul. Baje Stanišića Vrijeme prekida isporuke: 08:00-12:00   El
Informacija o vodosnabdijevanju – ponedeljak, 25. 3. 2019.  Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Hercegovačka u Bijeljini, Bijeljinska u Janji i 1. maja u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Na
HIT NEDJELJE
HIT NEDELJE 22-29 mart
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co