×

Dan uoči Božića, 6. januara po novom a 24. decembra po starom kalendaru, zove se Badnjidan.

Naziv je dobio po tome što se toga dana siječe badnjak i unosi u kuću. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje.

Po načinu svetkovanja i raznolikosti obrednih radnji i njihovom značenju, izdvaja se od ostalih praznika.

Svetkovanje počinje sječenjem badnjaka u šumi. Siječe se cerovo ili hrastovo drvo. Ranije je u Dragaljevcu bio slučaj da se siječe onoliko badnjaka koliko ima muške djece u kući a kasnije se prešlo na tri. Danas sijeku samo jedan.

U podmajevičkim selima zadržao se običaj odsijecanja po tri badnjaka. U Srednjem Dragaljevcu je običaj da se nakon odsječenog badnjaka ostavlja metalni novčić na panj sa koga se odsjekao badnjak radi sreće i napretka u kući. Običaj je i da se badnjak ostavi pored desne strane ulaznih vrata.

Kada se svi poslovi urade, unosi se slama u kuću koja simboliše slamu u pećini u kojoj je rođen Isus Hristos. Domaćica baca orahe i slatkiše po slami a djeca pijukanjem traže polastice što simbolizuje da se u tom domaćinstvu u toku godine izleže što više pilića.

Prvi iver domaćica stavlja u česnicu. Badnjak se loži uveče i vatra po pravilu gori cijelu noć a u Trnovi je bio običaj da djeca preskaču vatru i izgovaraju: Vatru gazim, vatre se ne bojim!

Paljenje badnjaka simbolizuje pobjedu svjetlosti nad tamom.

Večera je bogatija i raznovrsnija u odnosu na ostale dane u toku velikog posta. Priprema se papula, pečeni krompir, riba, keške i dr.

Interesantan je običaj da se u Crnjelovu ništa sa stola ne sklanja dok ne dodje polaznik sutradan ujutro, tj, na Božić.

Taj dan peče se i pečenica na poseban način. U pečenicu se stavlja grančica drenovine sa pupoljcima cvata, od voćaka dunja ili jabuka, srce od pečenice, bubreg i parče očišćenog kulina. Zaliva se kanapom.

/Pan radio/

SERVISNE INFORMACIJE
U jutarnjim i prijepodnevnim časovima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i suvo. U drugom dijelu naoblačenje i postepen pad temperature, najprije na sjeverozapadu gdje se očekuje kiša mjestimično. U večernjim časovima kiša u većini sjevernih, istočnih i centralnih predjela uz osjetno zahlađenje
Planirana isključenja električne energije u utorak, 26. 3. 2019:     Elektroenergetski objekat: TS Golo Brdo 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Bogdanovića 1 Područje bez napajanja: 1 NN izlaz: ul. Baje Stanišića Vrijeme prekida isporuke: 08:00-12:00   El
Informacija o vodosnabdijevanju – ponedeljak, 25. 3. 2019.  Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Hercegovačka u Bijeljini, Bijeljinska u Janji i 1. maja u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Na
HIT NEDJELJE
HIT NEDELJE 22-29 mart
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co