CSS Ticker Example
  • Vrijeme u Bijeljini:
  • Temperatura: 23.7 ℃
  • Vlažnost vazduha: 79 %
  • Pritisak: 1001.6 mbar
  • Padavine: 0.0 mm
×

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku vjeru i zaštitnica žena.


Prema narodnom vjerovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u "ognjevite" svece.

U narodnom predanju čuvaju se primjeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, sijeno i domove ljudi koji su se ogriješili radeći na praznik Ognjene Marije.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

Sveta velikomučenica Marina posječena je mačem u doba cara Dioklecijana zbog vjere u Hrista. Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

U Manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posjećuju i klanjaju im se i pravoslavni i muslimani.

Svetiteljka se i u istočnom i u zapadnom slikarstvu predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obilježavaju kao krsnu slavu. U crkvenom kalendaru praznik nije obilježen "crvenim slovom", ali se ipak veoma poštuje.

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 11. avgust 2020. godine Ujutru u većini predela pretežno sunčano. Tokom dana u većini predela sunčano i sparno uz dnevni razvoj oblaka. Jutarnja temperatura od 17°C do 22°C. Najviša dnevna od 25°C do 30°C, na jugu i severu do 34°C. /RHMZRS/  
Planirana isključenja električne energije za 11. avgust 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS AMAJLIJE 1 Jedan NN izlaz 08:00 11:00 TS AMAJLIJE 2 Jedan NN izlaz 12:00 14:00 TS G.DRAGALJEVAC PANTIĆI Jedan NN izlaz
Informacija o vodosnabdijevanju za 10. avgust 2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Petra Kočića i Baje Stanišića
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu