×

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se svi moraju navići na nošenje maski i rukavica kao na nešto normalno, te da je veoma bitno prihvatiti i usvojiti fizičku distancu koja se potvrdila kao jedna od najboljih preventivnih mjera u borbi protiv novog virusa korona.

Foto: RTRS/screenshot

 

Šeranić je rekao da cijela naučna zajednica traži adekvatne naučne dokaze kako se jasno postaviti prema ovom virusu, te da konstantno dolaze nove naučne činjenice koje ukazuju na postojanje ili nepostojanje neke potrebe.

– Međutim, kada govorimo o običnom čovjeku, nošenje zaštitne maske kad se izlazi u javni prostor jedna je od mjera koje se ne mijenjaju i koje ostaju, a ono što je svakako preporuka jeste da se u zatvorenim prostorijama nose zaštitne rukavice koje treba dezinfikovati prije i poslije ulaska u sam prostor – rekao je Šeranić.

On je naglasio da je virus nov i da se zato kroz različite faze pristupalo različitim mjerama, ne samo u Republici Srpskoj, nego u svijetu.

Šeranić je za Nes radio rekao da mnoge zanima način na koji će funkcionisati odmori tokom ljeta, te naveo da kolege u Hrvatskoj i Crnoj Gori već daju preporuke za plaže.

– Što se nas tiče, vidim mogućnost da se možemo kupati na Vrbasu kad dođe ljeto. Ali svakako – korak po korak, pa ćemo rasvijetliti i te mjere kako bi sve funkcionisalo kako treba – rekao je Šeranić.

On je napomenuo da se krenulo u relaksaciju mjera, te se od 11. maja otvaraju ugostiteljski objekti, a od 18. maja će se ići sa preporukom relaksacije mjera za treninge profesionalnih sportista, ali i onih koji se bave individualnim sportovima.

– Krajem sedmice ćemo objaviti tačne preporuke za sjedenje u kafićima. One će zavisiti od toga kako je bašta uređena, moraće se obezbijediti potrebna fizička distanca. Da li će to podrazumijevati dijagonalno sjedenje, vidjećemo, jer postoje problemi kod okruglih stolova, ali svakako se nadamo da ćemo naići na razumijevanje te da ćemo se svi zajedno prilagođavati i korigovati nove mjere – dodao je Šeranić.

Govoreći o aktuelnim podacima pozitivnih osoba na virus korona u Republici Srpskoj, resorni ministar je rekao da se situacija sada drži na onom postotku koji se može očekivati, s obzirom da će virus cirkulisati u zajednici.

– Ono što je dobro jeste da smo radili ponovo testiranja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i ostalim zdravstvenim ustanovama. Radili smo oko 100 testiranja zdravstvenih radnika, od Dervente, Bijeljine, Prijedora i tako dalje, i svi nalazi su negativni – istakao je Šeranić.

On je dodao da su negativni i nalazi koji su rađeni u domovima za starija lica, kao i nalazi iz izolacije i karantina.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  U petak jutro oblačno, na jugu, i istoku sa kišom, pljuskovima , do podneva padavine se šire na centralne krajeve i delimično istočne.  Tokom dana kiša i pljuskovi, u južnim krajevima uz obilnije padavine, biće uslova za nepogode uz pojačan vetar i pljuskove sa grmljavinom. Kas
Planirana isključenja električne energije za 6. i 8. juni 2020.     06-06-2020 (Subota) Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak DV 10KV PUČILE Pučile, Pučile Polja, Pučile Puhare, Pučile Čvrgići i Novo naselje 08:00 08:30 08-06-2020 (Ponedjeljak)
Informacija o vodosnabdijevanju – 5.6.2020. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u naseljima: Hase – Brijesnica i Gornje Crnjelovo. Na svim ostalim lokacijama u gradu i p
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit mjeseca:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu