×

Naučnici u SAD i Velikoj Britaniji identifikovali su stotine mutacija virusa koji izaziva bolest Kovid-19, ali još niko nije utvrdio šta će to značiti za širenje virusa u populaciji i koliko efikasna vakcina može biti.

Preliminarna istraživanja iz SAD sugerisala su da jedna određena mutacija - D614G - postaje dominantna i može učiniti bolest zaraznijom, a možda i opasnijom, ali rezultati istraživanja još uvijek nisu službeno objavljeni, prenosi BBC.

Druga studija sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) identifikovala je 198 mutacija virusa koje se ponavljaju. Jedan od njenih autora, profesor Fransoa Baluk, istakao je da mutacije same po sebi nisu loša stvar i da ništa ne sugeriše da SARS-CoV-2 mutira brže ili sporije nego što se očekivalo.

“Za sada ne možemo reći da li SARS-CoV-2 postaje manje ili više smrtonosan i zarazan”, kaže Baluk. Prema studiji sa Univerziteta u Glazgovu, koja je takođe analizirala mutacije, ove promene ne predstavljaju različite sojeve virusa.

Škotski naučnici su zaključili su da trenutno cirkuliše samo jedna vrsta virusa.

Nadgledanje malih projmena u strukturi virusa važno je za razumijevanje razvoja vakcina.

Вирус грипа, примјера ради, мутира тако брзо да се вакцина мора прилагођавати сваке године како би се носила са специфичним сојем који циркулише.

/Glas Srpske/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  U petak jutro oblačno, na jugu, i istoku sa kišom, pljuskovima , do podneva padavine se šire na centralne krajeve i delimično istočne.  Tokom dana kiša i pljuskovi, u južnim krajevima uz obilnije padavine, biće uslova za nepogode uz pojačan vetar i pljuskove sa grmljavinom. Kas
Planirana isključenja električne energije za 6. i 8. juni 2020.     06-06-2020 (Subota) Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak DV 10KV PUČILE Pučile, Pučile Polja, Pučile Puhare, Pučile Čvrgići i Novo naselje 08:00 08:30 08-06-2020 (Ponedjeljak)
Informacija o vodosnabdijevanju – 5.6.2020. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u naseljima: Hase – Brijesnica i Gornje Crnjelovo. Na svim ostalim lokacijama u gradu i p
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit mjeseca:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu