×

Ovo je prvi znak da vašem telu nedostaje vitamin D!


Vitamin D je važan nutrijent koji najviše dobijamo preko sunčeve svetlosti, a ima ga i u određenim namirnicama poput mleka, žitarica, soka od pomorandže, jaja i najviše u ribljem ulju, piše Lovesensa.

Nedostatak vitamina D najčešće se javlja u zimskom periodu kada je smanjen broj sunčanih dana. Deficit ovog vitamina može da bude rizičan po zdravlje celog organizma, jer njegova funkcija je da ojača imunitet, jača kosti, štiti nas od oboljenja i reguliše insulin.

Prvi simptom koji ukazuje na nedostatak vitamina D je bol u zglobovima, kukovima ili kolenima.

Istraživanja pokazuju da osobe koje pate od nedostatka vitamina D imaju simptome slične artritisu, a dokazano je da manjag ovog vitamina može biti okidač za nastanak osteoporoze.

Vitamin D apsorbuje kalcijum i na taj način održava zdravlje kostiju. Takođe, ima veliki značaj u građi mišića, nervnim kontaktima i borbi protiv upala u telu.

Pored bolova u zglobovima, mogu se javiti i drugi simptomi usled nedostatka vitamina D, a to su: infekije, problemi sa gastrointestinalnim traktom, depresivno raspoloženje i krhke kosti.

Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, važno je da se što pre obratite svom lekaru.

Kod deficita vitamina D preporučuje se promena ishrane, konzumiranje namirnica koje sadrže ovaj vitamin, produženi boravak na Suncu i uzimanje suplemenata.

Izvor: lovesensa

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  Ujutro oblačno sa slabom kišom. Do podneva prestanak padavina i brzo razvedravanje usled pojačanog severozapadnog vetra. Tokom dana promenljivo oblačno vreme uz sunčane periode i vetrovito. Veče pretežno vedro i suvo. Minimalna temperatura od 0°C do 6°C. Najviša dnevna na sjeve
Planirana isključenja električne energije za 1. mart 2020.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak DV 10KV EKONOMIJA Naseljena mjesta : Stara ciglana, dio Obarske, Bukovica 09:00 17:00 09:15 17:15
Informacija o vodosnabdijevanju – 28.2.2020. Na svim lokacijama u gradu i prigradskim naseljima, koja se vodom snabdijevaju iz gradskog vodovodnog sistema Bijeljine, vodosnabdijevanje će biti uredno. Još uvijek su pojednostavljene procedure prijavljivanja korisnika da putem e-mail-a dobijaju mje
HIT NEDJELJE
Izbor za Hit mjeseca
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu