×

Temperatura je pala za 10 stepeni, nastupio je period prehlada i gripa. Zato je dobro vidjeti šta je najbolja preventiva, kakve kombinacije lijekova i vitamina treba izbjegavati, koliko je opasno uzimati antibiotike “na svoju ruku”.

Foto: Shutterstock

 

Jesen jeste mnogima romantična, ali i najzaljubljneijim u ovo godišnje doba svaku vrstu ugođaja pokvariće curenje nosa, prehlada, grip.

– Obavezno pacijenti koji piju antihipertenzivnu terapiju, tablete za visok pritisak, smanjenje masnoće u krvi, kontraceptivne pilule, antidepresive… izbjegnite grejp ako uzimate neku terapiju – rekla je za N1 doktorica Jasmina Ćorović Kuburović.

Prošetajte, uprkos kiši – savjet je ljekara – izbjegavajte zatvorene prostorije.

– Ostavite uvijek jedan prozor na kant, da prosto vazduh ulazi, da cirkuliše, to često zaboravimo, želimo da nam je što toplije. Druga stvar – inhalirajte se. Jako je dobra inhalacija kamilicom, slanom vodom, ako dođe do bilo kakve hunjavice. Što se tiče prevencije možete koristiti eterična ulja od japanske metvice i borovih iglica to pročišćava vazduh i uništava viruse – navela je ona za N1.

Ako se ipak, uz sve mjere prevencije razbolite, ne paničite. Ukoliko temperatura traje dva, tri dana, bez propratnih simptoma i ne prelazi 38 stepeni, uglavnom nije potrebno javljati se ljekaru.

– Ako se pojavi povraćanje, jaka glavobolja, bol u prsima… jak i dugotrajan kašalj – u tom slučaju obavezno se javite ljekaru. Kod djece ako primjetite da bilo šta duže traje, da se drže za uho, plaču… odmah se javite pedijatru – savjet je doktorice.

Najvažnije je ne praktikovati samoliječenje medikamentima koji se uzimaju isključivo uz dozvolu ljekara.

– Nemojte zaboraviti da je antibiotik oružje, koje ako upotrijebite pogrešno, može vas ubiti. Preporučujem, sve što imate od antibiotika u kući, skupite u kesu i bacite u smeće. Mi to u medicini zovemo da pokrijemo pacijenta antibiotikom. Antibiotik nije jorgan. Daje se isključivo kada je potrebno i na osnovu laboratorijske dijagnostike – dodala je doktorica.

Iz sandala smo uskočili u čizme, ljudski organizam, naviknut na topliju klimu nakon ljeta, u periodu je adaptacije, dakle – posebno osjetljiv. Otuđeni od prirode u ovo digitalno doba, sve smo skloniji alergijama i podložniji virusima.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  U noći na četvrtak oblačno s padavinama, koje će prolazno biti obilne. Uz zahlađenje kiša će preći u susnježicu i snijeg, prvo na zapadu a do jutra i u većini predjela osim juga. Formiraće se manji sniježni pokrivač, u višim predjeloma i umjeren. Ujutro oblačno, prestanak padav
Planirana isključenja električne energije za 27. februar 2020.     Nema planiranih prekida u isporuci električne energije. 
Informacija o vodosnabdijevanju – 27.2.2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i izgradnje nove vodovodne linije, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u Ulici Mihajla Pupina u Bijeljini, uključujući sve manje, priključne ulice, kao i u naseljima Has
HIT NEDJELJE
Izbor za Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu