×

Ako niste znali, možemo se udebljati, a da ništa ne stavimo u usta. Štoviše, daleko od kuhinje i frižidera - dok spavamo.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Pennsylvania pokazalo je da loš san ili manjak sna mijenja način na koji tijelo skladišti masti i povećava rizik za pretilost.

Naučnicic su otkrili da konzumacija obilnih obroka nakon neprospavane noći podiže nivo inzulina u tijelu i ubrzava apsorpciju masti.

Ta se mast skladišti i dovodi do debljanja. Zbog toga savjetuju liječnicima da educiraju pacijente o važnosti spavnja i kvalitetnog sna. Općevažeća preporuka je da odrasle osobe trebaju spavati između sedam i devet sati na noć.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Lipid Research proučavala je navike spavanja i prehrambene navike 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama. Ispitanici su prvo proveli sedmicu spavajući 10 sati noću, kod kuće, a potom su devet dana spavali u klinici. U tih devet dana spavanja u laboratorijskim uvjetima jeli su visokokalorične večere.

Prve četiri večeri nisu smjeli spavati više od pet sati na noć. Nalazi krvi ispitanika nakon noći u kojima nisu dovoljno spavali pokazali su povišen nivo inzulina, hormona potrebnog da glukozu iz krvi prenese u stanice. Rezultat toga bio je gomilanje masnoća u organizmu.

"Manjak sna mogao bi povećati rizik od pretilosti, dijabetesa ili drugih metaboličkih bolesti", rekla je glavna autorica studije Kelly Ness.

/Radio Sarajevo/

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana i popodne pretržno sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i nadprosječno toplo za ovo doba godine. Vjetar slab, južni, jugoistočni i istočni. Najviša dnevna od 23°C do 27°C. U utorak (15.10.): Ujutro pretežno vedro, a u Krajini mjestimično oblačnije, oko rijeka i po kotlinama mjestimič
Planirana isključenja električne energije za 15. 10. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 1 Jedan NN izlaz 08:00 13:00 TS Hase 2 Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS Amajli
Informacija o vodosnabdijevanju – 14.10. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Božidara Žugića u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu