×

Ako niste znali, možemo se udebljati, a da ništa ne stavimo u usta. Štoviše, daleko od kuhinje i frižidera - dok spavamo.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Pennsylvania pokazalo je da loš san ili manjak sna mijenja način na koji tijelo skladišti masti i povećava rizik za pretilost.

Naučnicic su otkrili da konzumacija obilnih obroka nakon neprospavane noći podiže nivo inzulina u tijelu i ubrzava apsorpciju masti.

Ta se mast skladišti i dovodi do debljanja. Zbog toga savjetuju liječnicima da educiraju pacijente o važnosti spavnja i kvalitetnog sna. Općevažeća preporuka je da odrasle osobe trebaju spavati između sedam i devet sati na noć.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Lipid Research proučavala je navike spavanja i prehrambene navike 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama. Ispitanici su prvo proveli sedmicu spavajući 10 sati noću, kod kuće, a potom su devet dana spavali u klinici. U tih devet dana spavanja u laboratorijskim uvjetima jeli su visokokalorične večere.

Prve četiri večeri nisu smjeli spavati više od pet sati na noć. Nalazi krvi ispitanika nakon noći u kojima nisu dovoljno spavali pokazali su povišen nivo inzulina, hormona potrebnog da glukozu iz krvi prenese u stanice. Rezultat toga bio je gomilanje masnoća u organizmu.

"Manjak sna mogao bi povećati rizik od pretilosti, dijabetesa ili drugih metaboličkih bolesti", rekla je glavna autorica studije Kelly Ness.

/Radio Sarajevo/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  U noći na četvrtak oblačno s padavinama, koje će prolazno biti obilne. Uz zahlađenje kiša će preći u susnježicu i snijeg, prvo na zapadu a do jutra i u većini predjela osim juga. Formiraće se manji sniježni pokrivač, u višim predjeloma i umjeren. Ujutro oblačno, prestanak padav
Planirana isključenja električne energije za 27. februar 2020.     Nema planiranih prekida u isporuci električne energije. 
Informacija o vodosnabdijevanju – 27.2.2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i izgradnje nove vodovodne linije, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u Ulici Mihajla Pupina u Bijeljini, uključujući sve manje, priključne ulice, kao i u naseljima Has
HIT NEDJELJE
Izbor za Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu