×

U bijeljinskoj bolnici "Sveti Vračevi" zabilježen je povećan broj pacijenata sa tegobama koje izaziva polen ambrozije, a riječ je uglavnom o pacijentima sa bronhijalnom astmom i alergijskim rinitisom.

Foto: InfoBijeljina


Načelnik Odjeljenja za plućne bolesti Slađana Trifković istakla je da su ovo hronične, nezarazne upalne bolesti 21. vijeka.

"One imaju sve karakterstike moderne epidemije. Smatra se da će 2020. godine svaki drugi stanovnik imati neki oblik alergije", rekla je Trifkovićeva Srni.

Ona je navela da su alergije pretjerani imunološki odgovor organizma na tvari koje u suštini nisu štetne, te dodaje da postoji više teorija zbog čega nastaju.

"Prema jednoj - ekološkoj, smatra se da su alergije nastale zbog zagađenosti zraka, a druga teorija je higijenska koja podrazumijeva da čovjek nedovoljno dolazi u kontakt sa raznim mikroorganizmima zbog čega naš imunološki sistem nije dovoljno razvijen", rekla je Trifovićeva.

Ona je navela da su svrab kože, zapušenost nosa, suzenje očiju, često kijanje i kašljucanje tipični simptomi polenske alergije, te da ambrozija može da bude uzrok i stomačnih tegoba.

Polenska zrna ambrozije najčešće izazivaju rinitis i bronhijalnu astmu.

"Ukoliko dolazi do otežanog disanja i stezanja u grudima, zamaranja, osjećanja `zviždanja` u grudima su znak da se razvila i bronhijalna astma", rekla je Trifkovićeva.

Košenje ambrozije u Bijeljini počelo je 29. avgusta na, kako su istakli u Gradskoj upravi, 59 hektara.

/InfoBijeljina/

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana i popodne pretržno sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i nadprosječno toplo za ovo doba godine. Vjetar slab, južni, jugoistočni i istočni. Najviša dnevna od 23°C do 27°C. U utorak (15.10.): Ujutro pretežno vedro, a u Krajini mjestimično oblačnije, oko rijeka i po kotlinama mjestimič
Planirana isključenja električne energije za 15. 10. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 1 Jedan NN izlaz 08:00 13:00 TS Hase 2 Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS Amajli
Informacija o vodosnabdijevanju – 14.10. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Božidara Žugića u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu