×

U bijeljinskoj bolnici "Sveti Vračevi" zabilježen je povećan broj pacijenata sa tegobama koje izaziva polen ambrozije, a riječ je uglavnom o pacijentima sa bronhijalnom astmom i alergijskim rinitisom.

Foto: InfoBijeljina


Načelnik Odjeljenja za plućne bolesti Slađana Trifković istakla je da su ovo hronične, nezarazne upalne bolesti 21. vijeka.

"One imaju sve karakterstike moderne epidemije. Smatra se da će 2020. godine svaki drugi stanovnik imati neki oblik alergije", rekla je Trifkovićeva Srni.

Ona je navela da su alergije pretjerani imunološki odgovor organizma na tvari koje u suštini nisu štetne, te dodaje da postoji više teorija zbog čega nastaju.

"Prema jednoj - ekološkoj, smatra se da su alergije nastale zbog zagađenosti zraka, a druga teorija je higijenska koja podrazumijeva da čovjek nedovoljno dolazi u kontakt sa raznim mikroorganizmima zbog čega naš imunološki sistem nije dovoljno razvijen", rekla je Trifovićeva.

Ona je navela da su svrab kože, zapušenost nosa, suzenje očiju, često kijanje i kašljucanje tipični simptomi polenske alergije, te da ambrozija može da bude uzrok i stomačnih tegoba.

Polenska zrna ambrozije najčešće izazivaju rinitis i bronhijalnu astmu.

"Ukoliko dolazi do otežanog disanja i stezanja u grudima, zamaranja, osjećanja `zviždanja` u grudima su znak da se razvila i bronhijalna astma", rekla je Trifkovićeva.

Košenje ambrozije u Bijeljini počelo je 29. avgusta na, kako su istakli u Gradskoj upravi, 59 hektara.

/InfoBijeljina/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  U noći na četvrtak oblačno s padavinama, koje će prolazno biti obilne. Uz zahlađenje kiša će preći u susnježicu i snijeg, prvo na zapadu a do jutra i u većini predjela osim juga. Formiraće se manji sniježni pokrivač, u višim predjeloma i umjeren. Ujutro oblačno, prestanak padav
Planirana isključenja električne energije za 27. februar 2020.     Nema planiranih prekida u isporuci električne energije. 
Informacija o vodosnabdijevanju – 27.2.2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i izgradnje nove vodovodne linije, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u Ulici Mihajla Pupina u Bijeljini, uključujući sve manje, priključne ulice, kao i u naseljima Has
HIT NEDJELJE
Izbor za Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu