×

Datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, i zbog toga se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Od anemije, visokog krvnog tlaka, kolesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti datulama.

Odličan izvor željeza

Osobe koje pate od anemije bi trebale jesti što više datula jer su one odličan izvor željeza. 100 grama datula sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti.

Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datule se nazivaju ‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Želite li sačuvati dobar vid trebate jesti što više datulja.

Zaustavljaju dijareju

Datule sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga datule pomažu da se crijevna flora što brže obnovi.

Redovnim uzimanjem datula olakšat ćete crijevima da stvore ‘prijateljske’ bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju dijareju, datule mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datula i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći datule će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva.

U SAD-u datule se pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuje kao lijek za zatvor. 100 grama datula ( 10-21 datulja) sadrži 8,5 grama vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su proveli na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje datula četiri sedmice prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje.

/Nezavisne novine/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 22.1.2020. godine Ujutro hladno i pretežno vedro ili sa malom oblačnošću, oko rijeka i u kotlinskim predjelima lokalna magla. Tokom dana sunčano uz malu dnevnu oblačnost i porast dnevne temperature. Jutarnja temperatura vazduha od -5°C do -1°C, na planinama i visoravnima oko
Planirana isključenja električne energije za 23.1.2020.       Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak DV 10KV V. OBARSKA iza L.R. 4 Srednja Čađavica i Ljeljenča 08:30 13:00  
Informacija o vodosnabdijevanju – 22.1.2020. Zbog otklanjanja kvarova, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u ulicama Skendera Kulenovića u Bijeljini, Bijeljinska i Šarampova u Janji, uključujući sve manje, priključne ulice, kao i u naseljima Glogovac i Kojčin
HIT NEDJELJE

Nothing found!

NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu