×

Sobne biljke ne samo da prečišćavaju vazduh i pomažu da prostor liči na pravi dom, već pomažu i kod depresije i anksioznosti.

Šta biste rekli kada bi vam ljekar umjesto lijeka za depresiju i anksioznost prepisao sobne biljke? Upravo to počeli su da rade ljekari u Mančesteru – propisuju sobne biljke kao pomoć kod anksioznosti, depresije i usamljenosti.

Ideja je da pacijenti uzmu začinsko bilje, povrće u saksiji ili cvijeće, brinu o njemu, a zatim ga vrate kako bi bilo zasađeno u zajedničku baštu. Na ovaj način pacijenti imaju šansu da se i nakon toga pridruže održavanju biljaka i zajedničkim društvenim aktivnostima.

Ova ideja zasnovana je činjenici da boravak među zelenilom poboljšava raspoloženje, ali pošto su i ljekari svjesni da u urbanim sredinama nemaju svi u blizini zelenilo, pacijentima propisuju sobne biljke.

"Imati nešto o čemu ćete da brinete je sjajno, posebno za one koji nemaju baštu i ne mogu da imaju kućne ljubimce. Biljka postaje razlog zbog kojeg se oni vraćaju i uključuju u aktivnosti u našoj bašti i sklapaju nova prijateljstva", kaže Augusta Vord iz bolnice u Mančesteru.

"Vidio sam kako se naši pacijenti opuštaju u bašti, a to ih onda motiviše i da se uključe u druge aktivnosti poput sakupljanja smeća, što je korisno cijeloj zajednici", kaže dr Filipa Džejms.

"Mnogo je dokaza da boravak od oko dva sata nedjeljno u prirodi, među zelenilom, poboljšava raspoloženje, ima dobre efekte na fizičko, mentalno i emocionalno stanje", ističe dr Rut Bromli.

/Mondo.rs/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro pretežno vedro, a oko rijeka mjestimično magla i sumaglica. Tokom dana sunčano i prijatno toplo vrijeme uz lokalno malu ili umjerenu oblačnost. Vjetar uglavnom slab, zapadni i sjeverozapadni, u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 12°C do 18°C, na planinama od 7°C. Najviša dnevn
Planirana isključenja električne energije za 17. 9. 2019.    Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak TS Popovi-Drina Jedan NN izlaz  09:00 12:00 TS Centar 1 Jedan NN izlaz: ul. Kneginje Milice  08:30
Informacija o vodosnabdijevanju – 19. 9. 2019. Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži, priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu i izgradnje nove vodovodne linije, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Ste
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu