×

Federacija BiH (FBiH) proteklih nekoliko mjeseci borila se sa najvećom epidemijom morbila od okončanja rata u BiH, a Zavodu za javno zdravstvo FBiH od početka godine do avgusta prijavljena su 1.304 slučaja oboljelih.

Foto: Shutterstock

 

 

Od svih registrovanih 99 odsto bilo je nevakcinisano, nepoznatog vakcinalnog statusa ili nisu primili dovoljan broj vakcina.

Avaz piše da je najviše oboljelih bilo u Sarajevskom kantonu 854, a potom u Srednjobosanskom 285 i Unsko-sanskom 83.

U Republici Srpskoj je ove godine broj oboljelih od morbila bio oko 40.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da najveći broj oboljelih od morbila u FBiH, oko 48 odsto, čine djeca u dobi do četiri godine, te otprilike 17 odsto djece od pet do devet godina.

Najvažnija intervencija za sprečavanje pojave bolesti jeste da se dostigne 95 odsto pokrivenosti vakcinacijom djece s dvije doze vakcine na području svih kantona i vakcinacijom drugih koji nisu vakcinisani.

Djeca treba da budu vakcinisana nakon godinu i u šestoj godini. Kasno je vakcinisati se sa tri godine, pogotovo ako se jave epidemije, jer su moguće veće komplikacije.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i toplo, mjestimično i vruće. Vjetar slab, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 10°C do 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 28°C do 33°C, na jugu i sjeveru do 36°C. U utorak(20.08): Ujutro vedro
Planirana isključenja električne energije za 20. 8. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 7 Jedan NN izlaz prema Zlatnom klasu 08:00 13:00 TS Ledinci 2 Jedan NN izlaz, dijelovi ulica R
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:00 časova, vode neće biti u ulicama: Jasenovačkih mučenika, Marka Miljanova, Metohijska i Loznička u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u nasel
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu