×

Jedna jabuka u danu popravlja zdravlje, ali što ako ovo voće cijeli život jedemo na pogrešan način? Naime, naučnici s Tehnološkog fakulteta u Grazu došli su do zaključka da jezgra i sjemenke jabuke sadrže korisne bakterije, što znači da bi i taj dio jabuke, koji najčešće završi u kanti za otpad, bilo dobro pojesti.

Naučnici su analizirali bakterije u svim dijelovima voćke - stabljici, jezgri, sjemenkama i kori. Otkrili su da organske, kao i jabuke kupljene u trgovinama, sadrže sličnu količinu bakterija, ali većina njih nalazi se u sjemenkama.

“Zanimljivo je da su pulpa i sjemenke bogatije bakterijama, dok ih je manje u kori”, napisali su naučnici u svom zaključku.

Ako odbacujete sjemenke i jezgru jabuke, ne unosite mnoge korisne bakterije poput laktobacila, vrste koja se često nalazi u probioticima, piše časopis People.

Iako su organske jabuke, kao i one iz trgovina, sadržavale približno istu količinu bakterija, istraživanjem je otkriveno da organske imaju “znatno raznovrsniju i ujednačeniju zajednicu bakterija koja ima povoljnije zdravstvene učinke za potrošače”, prenosi Index.

“Ova zanimljiva studija svakako bi trebala dovesti do više testiranja dijelova hrane koje najčešće bacamo”, izjavila je za Good Morning America dr. Jennifer Ashton.

/Radio Sarajevo/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i toplo, mjestimično i vruće. Vjetar slab, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 10°C do 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 28°C do 33°C, na jugu i sjeveru do 36°C. U utorak(20.08): Ujutro vedro
Planirana isključenja električne energije za 20. 8. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 7 Jedan NN izlaz prema Zlatnom klasu 08:00 13:00 TS Ledinci 2 Jedan NN izlaz, dijelovi ulica R
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:00 časova, vode neće biti u ulicama: Jasenovačkih mučenika, Marka Miljanova, Metohijska i Loznička u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u nasel
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu