×

Počinje sezona godišnjih odmora, a odlazak na more može da se pretvori u noćnu moru za vas i porodicu ukoliko se adekvatno ne zaštitite od sunca.

Foto: Ilustracija | Hladovina ne štiti dovoljno od sunca, obavezne zaštitne kreme
 

Opekotine na koži, bolovi, neprespavane noći, nisu samo trenutni problem, već mogu da imaju i dugoročne posljedice, a jedna od njih je najzloćudniji tumor, melanom.

Sunce je izvor života, zahvaljujući njemu koža stvara vitamin D, sunce je važno i za dobro funkcionisanje pankreasa, dok je karcinom dojke češći u zemljama gdje ima manje sunca.

Međutim, izlaganje kože sunčevim zracima u doba dana kada je sunce najače ima štetne, dalekosežne posljedice.

Osim ultraljubičastog zračenja ( UVA,UVB) za koje znamo da je štetno, najdublje u kožu prodire infracrveno zračenje (IR-A) koje izaziva promjene u ćelijama.

"Zaštita kože neophodna je tokom cijelog dana i u gradskim uslovima, a ne samo na plaži. Treba biti veoma oprezan sa infracrvenim A zračenjem", kaže dermatolog dr Nevenka Dokmanović i dodaje da je zaštita važna posebno kod djece.

Ona ne preporučuje djeci do tri godine odlazak na more i izlaganje visokim temperaturama, već za djecu tog uzrasta preporučuje planinu tokom letnjih dana.

Na moru, kako kaže, treba obratiti posebnu pažnju da se koža minimalno izlaže zračenju i da na sunce ne treba izlaziti bez zaštitne kreme.

"Krema se nanosi u sobi, prije odlaska na plažu i nanosi se ponovo na svaka dva, tri sata", pojasnila je ona na edukativnoj tribini o štetnosti infracrvenog zračenja "Uzmite najbolje od sunca".

Pedijatar iz Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj dr Goran Vukomanović kaže da roditelji u putnu apoteku prvo treba da spakuju kreme za sunčanje.

Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom.

Podsjeća da su sunčevi zraci najači od 11 do 16 sati, ali da se u julu i avgustu ne treba izlagati suncu od 10 do 17 sati.

"Hladovina nije dovoljna zaštita od sunca, jer tokom vrelih letnjih dana imamo refleksiju od peska", podsjetio je Vukomanović i dodaje da je važno da odabrana krema ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo UVB i UVA zraka.

Kompanija Hemofarm već duže sprovodi kampanju "Ne budi crven kao rak" u cilju podizanja svijesti o svim štetnim efektima sunčevog zračenja, a kampanji se pridružilo i Udruženje "Roditelj".

Predsjednica Udruženja "Roditelj" Gordana Plemić kaže da je važno da roditelji pronađu najbolji način i zaštite djecu od sunčevog zračenja.

"Sunce je izvor života i donosi nam svima mnogo radosti, ali u isto vreme postoje određena štetna zračenja koja mogu biti veoma opasna - naročito infracrveno IR-A zračenje", naglasila je ona.

Ljekari upozoravaju da je zaštita od sunca potrebna i tokom boravka u hladovini, ali i kada djeca tokom ljetnjih dana borave u parkiću i na ulici.

Osim adekvatne kreme, neophodan je i šešir na glavi, pamučna majica dugih rukava, voda.

/Nezavisne/

SERVISNE INFORMACIJE
U subotu (24.08): Ujutro promjenjljivo do pretežno oblačno na zapadu i sjeveru, u ostalim predjelima s umjerenom oblačnošću, a na jugu vedro. Tokom dana sunčano i sa sunčanim intervalima, uz promjenjljivu oblačnost i rast oblaka nestabilnosti. Popodne sa mjestimičnim pljuskovima i rijeđom grmljavi
Planirana isključenja električne energije za 25. 8. 2019.     Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak DV 10 kV Novo selo Naseljena mjesta: Popovi, Dijelovi, Novo Selo, ulica Dimitrija Tucovića od semafora prema Žitoprometu,i dio ul
Informacija o vodosnabdijevanju – 23.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Vasilija Ostroškog, Petra Lubarde, V
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu