×

Maslačak možemo naći na livadama i travnjacima, po pustim mjestima i napuštenim njivama, pored puteva i oko naselja. Maslačak je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). On je trajna zeljasta biljka. Cvjeta od marta do maja jarko žutim cvjetovima.

Listovi maslačka su jake zelene boje i nazubljeni. Stabljika i listovi kada se prelome suze tečnošću. Cvjetna drška kod maslačka je šuplja iznutra i izdiže se vertikalno. Na njenom vrhu se razvija žuti cvijet, koji ima glavičasti oblik. Posle sazrevanja cvjetovi daju lagano, karakteristično sjeme bijele boje. Za rast mu najviše odgovaraju vlažne livade.

Maslačak od ljekovitih materija sadrži gorke materije, mnogo kalijuma, smole, eterično ulje, 40% inulina (u korijenu). Listovi sadrže 16 – 18 % vitamina C, gvožđa oko 3%.

Ljekovita svojstva maslačka

Maslačak pomaže kod raznih oboljenja, popravlja krvnu sliku, čisti organizam, protiv gihta, ekcema, ublažava reumu, liječi jetru, pomaže lučenje žuči. Pomaže za slabe stomake, diuretik je - sadrži dosta kalijuma, kombinuje se za plućne bolesti. Koristi se i za jelo, kao salata, turšija, čorba, varivo, zamjena za kafu, za spremanje travarice, ljekovit med, koristi se kao tinktura, sušen, cijedi se medicinski sok.

Veoma blagotvorno djeluje na stomačne probleme, a odličan je za žuč i jetru. Pošto je dobar diuretik, pomaže da bolje radi žučna bešika, da se bolje steže i luči više žuči u crijevo, poboljšavajući njihov rad. Pogodan za ljude sa pjeskom i kamenom u mokraćnim kanalima.

/Hayat / Foto: Ilustracija/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i toplo, mjestimično i vruće. Vjetar slab, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 10°C do 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 28°C do 33°C, na jugu i sjeveru do 36°C. U utorak(20.08): Ujutro vedro
Planirana isključenja električne energije za 20. 8. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 7 Jedan NN izlaz prema Zlatnom klasu 08:00 13:00 TS Ledinci 2 Jedan NN izlaz, dijelovi ulica R
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:00 časova, vode neće biti u ulicama: Jasenovačkih mučenika, Marka Miljanova, Metohijska i Loznička u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u nasel
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu