×

Maslačak možemo naći na livadama i travnjacima, po pustim mjestima i napuštenim njivama, pored puteva i oko naselja. Maslačak je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). On je trajna zeljasta biljka. Cvjeta od marta do maja jarko žutim cvjetovima.

Listovi maslačka su jake zelene boje i nazubljeni. Stabljika i listovi kada se prelome suze tečnošću. Cvjetna drška kod maslačka je šuplja iznutra i izdiže se vertikalno. Na njenom vrhu se razvija žuti cvijet, koji ima glavičasti oblik. Posle sazrevanja cvjetovi daju lagano, karakteristično sjeme bijele boje. Za rast mu najviše odgovaraju vlažne livade.

Maslačak od ljekovitih materija sadrži gorke materije, mnogo kalijuma, smole, eterično ulje, 40% inulina (u korijenu). Listovi sadrže 16 – 18 % vitamina C, gvožđa oko 3%.

Ljekovita svojstva maslačka

Maslačak pomaže kod raznih oboljenja, popravlja krvnu sliku, čisti organizam, protiv gihta, ekcema, ublažava reumu, liječi jetru, pomaže lučenje žuči. Pomaže za slabe stomake, diuretik je - sadrži dosta kalijuma, kombinuje se za plućne bolesti. Koristi se i za jelo, kao salata, turšija, čorba, varivo, zamjena za kafu, za spremanje travarice, ljekovit med, koristi se kao tinktura, sušen, cijedi se medicinski sok.

Veoma blagotvorno djeluje na stomačne probleme, a odličan je za žuč i jetru. Pošto je dobar diuretik, pomaže da bolje radi žučna bešika, da se bolje steže i luči više žuči u crijevo, poboljšavajući njihov rad. Pogodan za ljude sa pjeskom i kamenom u mokraćnim kanalima.

/Hayat / Foto: Ilustracija/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro promjenljivo i pretežno oblačno i uglavnom suvo. Tokom dana promjenjljivo uz sunčane intervale, a popodne nestabilno, mjestimično sa kišom ili pljuskovima na istoku i sjeveroistoku. Dnevna temperatura u blagom opadanju. Minimalna temperatura vazduha od 6°C do 11°C, na planinama od 3°C. Na
Planirana isključenja električne energije u četvrtak, 23. 5. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS Cik-cak Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz ulica Zmaj Jovina Vrijeme prekida isporuke: 08:00-10:00   Elektroenergetski objekat: TS D. Bukovica 3 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz prema Tešanovićima Vrijeme prekida isporu
Informacija o vodosnabdijevanju – srijeda, 22.05.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u periodu od 09:00 do 14:30 časova u ulicama Svetog Save, Stefana Dečanskog i Neznanih junaka u Bijeljini, Meše Selimovića u Janji, uključujući sve manje priklj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu