×

Iako decenijama imamo uvid u legitimna medicinska istraživanja koja objašnjavaju neupitan značaj vakcinisanja djece, sve više roditelja - zbog površnosti i laži na internetu - odbijaju vakcinirati svoju djecu, plašeći se da će im time nauditi.

Jedna od najčešćih priča koje možete čuti jeste teorija (davno pobijena, op.pr.) da MMR vakcina (koja se daje djeci s navršenih godinu dana i štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole) "izaziva" autizam kod djece.

Ovo je teorija koja je dokazano lažna, a da konačno završimo i ovu priču potrudili su se danski istraživači koji su izradili studiju u koju je bilo uključeno 650 hiljada djece. Istraživanje je pokazalo da NITI U JEDNOM slučaju nije bilo veze između vakcine i autizma.

Danska studija je istraživala djecu, rođenu od 1997. do 2010, a rezultati su objavljeni u žurnalu Annals of Internal Medicine. Prethodna studija - koja je dokazala isto - uključila je 537 hiljada djece rođene između 1991. i 1998. godine.

Jedan od autora posljednje studije, Anders Hviid kazao je da teorija o vezi autizma i vakcina ne prestaje jačati, a pogotovo se raširila u posljednjih 15 godina.

"Ipak, ističemo da je naša studija još jednom dokazala da MMR vakcina ne povećava rizik od autizma, ne pokreće autizam kod određene djece", kazao je Hviid.

Mnogi među vama reći će - pa naravno, ali pokušajte ovo reći antivakserima diljem svijeta kojih, nažalost, ima sve više, a zdravlje brojnih osjetljivih grupa, kao i "imunitet krda" ugroženo je zbog njihovog pogrešnog vjerovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila je antivaksere (ljude koji odbijaju vakcinirati djecu) kao jednu od tri najveće prijetnje zdravlju čovječanstva u ovoj godini. Već je u ovoj godini zabilježen 30 posto rast broja oboljelih od morbila, a imali smo epidemije u SAD-u i Japanu.

/Radio Sarajevo/

SERVISNE INFORMACIJE
U jutarnjim i prijepodnevnim časovima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i suvo. U drugom dijelu naoblačenje i postepen pad temperature, najprije na sjeverozapadu gdje se očekuje kiša mjestimično. U večernjim časovima kiša u većini sjevernih, istočnih i centralnih predjela uz osjetno zahlađenje
Planirana isključenja električne energije u utorak, 26. 3. 2019:     Elektroenergetski objekat: TS Golo Brdo 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Bogdanovića 1 Područje bez napajanja: 1 NN izlaz: ul. Baje Stanišića Vrijeme prekida isporuke: 08:00-12:00   El
Informacija o vodosnabdijevanju – ponedeljak, 25. 3. 2019.  Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Hercegovačka u Bijeljini, Bijeljinska u Janji i 1. maja u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Na
HIT NEDJELJE
HIT NEDELJE 22-29 mart
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co