×

Sindrom hroničnog umora utiče na milione ljudi širom svijeta. Osobe sa tim sindromom najčešće se žale na ekstremni umor nakon bilo kakvog napora: bolovi u mišićima i zglobovima, problemi sa spavanjem i racionalnim razmišljanjem.
Može da traje mjesecima, ponekad i godinama, crpi energiju i snagu zbog čega se radne sposobnosti oboljele osobe znatno smanjuju.

Oboljela osoba nije svjesna od čega pati, često problem ne prepoznaje ni okolina, pa je optužuju da je “lijenja i da neće da radi”. Ni medicini nije lako da otkrije uzroke koji mogu biti najrazličitiji.

Ozbiljno oboljenje kome se ne pridaje značaja

Dr Branislav Milovanović, neurokardiolog i upravnik Interne klinike KBC “Bežanijska kosa” ističe i da problem ponekada predstavljaju njegove kolege koje ne pridaju značaj ili pogrešno dijagnostikuju. Tako je jedan od njegovih pacijenata imao 23 dijagnoze prije nego što mu je otkriven sindrom hroničnog umora.

– Sindrom hroničnog umora je ozbiljno oboljenje i veliki problem u svijetu, a vrlo je moguće da imamo epidemiju. Primjera radi, u SAD imate dva i po miliona dijagnostikovanih slučajeva sindroma hroničnog umora, a smatra se da je to tek 10 odsto pravog broja – ističe dr Milovanović.
Prema njegovim riječima, brojni sindromi mogu da ukažu na ovo stanje.

– Obično je prvi sindrom zamaranje, ali onda može da dođe do problema sa štitnom žlijezdom, pa do skakanja šećera. Osim toga, dolazi do aritmija i miokarditisa. Kod žena može doći do policističnih jajnika i drugih ginekoloških problema. Autonomni nervni sistem je prvi koji je na udaru – objašnjava Milovanović.

Najčešći uzrok je, kako kaže, akutna ili hronična infekcija.

– Zanimljivo je da se uglavnom traže bakterije i kada se ne pronađu, ne traži se dalje. Međutim, ne razmišlja se o virusima, koji su glavni problem – Epštajn-Bar virus, citomegalovirus, varičela zoster i herpes virusi. Uz te viruse, koji su najčešći uzrok, imamo i hlamidije, mikoplazme i borelije – navodi upravnik Interne klinike KBC “Bežanijska kosa”.

Liječenje zavisi od tačnog definisanja uzročnika – ukoliko je bakterijska infekcija daju se antibiotici, ako su virusi onda se moraju davati antioksidansi, piše RTS.

/RTS/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro umjereno i pretežno oblačno i suvo. Tokom dana promjenljivo uz duže sunčane intervale. Popodne uz razvoj oblaka nestabilno pa će biti uslova za mjestimično kišu ili pljuskove sa grmljavinom u Hercegovini i na istoku. Vjetar slab do umjeren, sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura
Planirana isključenja električne energije u ponedeljak, 27. 5. 2019:       Elektroenergetski objekat: DV 10 kV Patkovača Područje bez napajanja: Patkovača Vrijeme prekida isporuke: 08:30-08:45 i 11:00-11:15   Elektroenergetski objekat: DV 10kV Patkovača -posle rastavljača R-207 Područje bez napajanja: Ljeskovac Vrijeme prekida isp
Informacija o vodosnabdijevanju – petak, 24.05.2019. Zbog otklanjanja kvara i blindiranja novog vodovodnog priključka, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Srpske Dobrovoljačke Garde, Trg Đenerala Draže, 2. aprila, Braće Gavrić i Vojvode Stepe u Bijeljini, uključuj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu