×

​Svi znamo da je za dobro zdravlje potrebna zdrava i raznovrsna ishrana, mnogo fizičke aktivnosti i sedam do osam sati sna. Međutim, postoje dokazi i da na naše zdravstveno stanje utiče i to da li imamo stabilan posao ili ne.

Ilustracija
 

Nezaposlenost ljudima donosi ogroman stres, čak i kad spadaju u grupu onih koji zbog nedostatka posla od države dobijaju određene olakšice i novčane nadoknade.

Ipak, taj novac ne uspjeva da pokrije ni elemetarne troškove života, naročito u velikim porodicama, zbog čega ne može biti ni govora o zdravom životu. Za mnoge odrasle ljude koji provedu oko osam sati na poslu, rad nije samo izvor prihoda, nego i dio identiteta. Gubitak posla ne prate dakle samo finansijski pritisci, nego i duboko preispitivanje identiteta.

Jedna studija je čak uporedila gubitak posla sa gubitkom neke bliske osobe. Osobe koje ostanu bez posla takođe mogu izgubiti osjećaj pripadnosti i veze sa kolegama. Stres koji tako nastaje oštećuje i fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanje objavljeno u žurnalu “Demography” pokazalo je da nezaposleni u 54 odsto više slučajeva imaju slabo zdravlje i 83 odsto češće pate od zdravstvenih problema izazvanih stresom, poput srčanih bolesti.

Nezaposlenost takođe povećava opasnost od nezdravih navika, poput ispijanja alkohola i uzimanja narkotika, što dodatno uvećava rizik po zdravlje. Kratkoročne manifestacije stresa, poput nedostatka sna i glavobolja, narušavaju kvalitet života, ali su dugoročne daleko opasnije. Stres je faktor rizika za visok krvni pritisak, srčane bolesti i slabiji imunitet.

Ako takođe morate da štedite na hrani, birate jeftinije i možda manje zdrave opcije, stvar postaje još ozbiljnija. Nezaposleni i dva puta češće pate od psiholoških problema, depresije, anksioznosti i niskog samopouzdanja.

Zato, dok tražite novi posao, trudite se da koliko god možete neutrališete negativne posljedice stresa. Vježbajte, makar kod kuće i redovno spavajte i što je najvažnije, imajte vjere da će stvari biti bolje. Ako budete uživali u malim stvarima i brinuli o svom zdravlju, ne samo da ćete neutralisati stres, nego i povećati šanse da pronađete posao.

Nezavisne

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro umjereno i pretežno oblačno i suvo. Tokom dana promjenljivo uz duže sunčane intervale. Popodne uz razvoj oblaka nestabilno pa će biti uslova za mjestimično kišu ili pljuskove sa grmljavinom u Hercegovini i na istoku. Vjetar slab do umjeren, sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura
Planirana isključenja električne energije u ponedeljak, 27. 5. 2019:       Elektroenergetski objekat: DV 10 kV Patkovača Područje bez napajanja: Patkovača Vrijeme prekida isporuke: 08:30-08:45 i 11:00-11:15   Elektroenergetski objekat: DV 10kV Patkovača -posle rastavljača R-207 Područje bez napajanja: Ljeskovac Vrijeme prekida isp
Informacija o vodosnabdijevanju – petak, 24.05.2019. Zbog otklanjanja kvara i blindiranja novog vodovodnog priključka, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Srpske Dobrovoljačke Garde, Trg Đenerala Draže, 2. aprila, Braće Gavrić i Vojvode Stepe u Bijeljini, uključuj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu