×

Pronalazak lijeka za opaku Laforinu bolest očekuje se za godinu i po dana, izjavila je sinoć u Bijeljini pedijatar Snežana Gajić čije su kćerke Tatjana i Milana oboljele od ove rijetke bolesti.

Banjalučka porodica Gajić se, uz podršku društva, cijelu deceniju bori da Laforinu bolest izbriše sa lica zemlje i najveći su donatori u svijetu za finansiranje lijeka protiv ove rijetke bolesti sa prikupljenih 800.000 dolara.

Uoči bijeljinske projekcije dokumentarnog filma “Lica Lafore”, Gajićeva je ocijenila da je ova ekranizacija njihove životne drame bila snažan pokretač i podrška svoj djeci u svijetu koja su oboljela od Laforine bolesti i drugih rijetkih bolesti da se o tome priča i da se za njih nađe lijek.

Prema njenim riječima, mlađa kćerka Milana oboljela je u trinaestoj godini i još se bori, a Tatjana je oboljela u petnaestoj godini i izgubila životnu bitku kada je imala 23. godine.

-Izgubila životnu bitku, ali pobijediće Laforinu bolest- vjeruje Gajićeva, a to je i naslov knjige koju je majka posvetila kćerki.

Autor dokumentarnog filma “Lica Lafore” Denis Bojić rekao je da su ispunili misiju i animirali javnost u borbi protiv ove opake bolesti, ocjenjujući da je bez društvene podrške nemoguće riješiti ovako težak problem.
-Patnja djeteta obavezujuća je, ne samo za roditelja, nego za sve ljude na svijetu- rekao je Bojić novinarima.

Prema njegovim riječima, film je rađen u produkciji RTRS-a sa provjerenim timom profesionalaca, sniman je u pet zemalja i odvija se na tri jezika – srpskom, engleskom i francuskom na vrlo zahtjevnoj etičkoj i estetskoj liniji zbog rada sa teško oboljelima.

-Potrebno je snimati ovakve filmove jer sam izbor teme nameće prioritete društvu da razmišlja o tome i svaki takav napor završava globalnim dobrom- istakao je Bojić.

Projekciju višestruko nagrađivanog filma “Lica Lafore” u Bijeljini organizovali su gradska bolnica “Sveti Vračevi” i Kulturni centar Eparhije zvorničko-tuzlanske.

-Film treba da osnaži volju svih ljudi da se borimo i da ovoj opakoj bolesti stanemo u kraj- poručio je direktor bijeljinske bolnice Siniša Maksimović.

On je rekao novinarima da ovo veče u Bijeljini predstavlja i snažnu podršku koleginici, pedijatru Snežani Gajić i njenoj porodici u borbi protiv ove rijetke bolesti i njihovoj volji da pomognu, snazi da istraju i vjeri u bolju budućnost.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
U subotu (24.08): Ujutro promjenjljivo do pretežno oblačno na zapadu i sjeveru, u ostalim predjelima s umjerenom oblačnošću, a na jugu vedro. Tokom dana sunčano i sa sunčanim intervalima, uz promjenjljivu oblačnost i rast oblaka nestabilnosti. Popodne sa mjestimičnim pljuskovima i rijeđom grmljavi
Planirana isključenja električne energije za 25. 8. 2019.     Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak DV 10 kV Novo selo Naseljena mjesta: Popovi, Dijelovi, Novo Selo, ulica Dimitrija Tucovića od semafora prema Žitoprometu,i dio ul
Informacija o vodosnabdijevanju – 23.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Vasilija Ostroškog, Petra Lubarde, V
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu