×

Fontana koja je izgrađena u Etno selu Čardaci u Vitezu, juče je izazvala veliki broj reakcija građana, ali i političkih stranaka. Naime, fontana je u obliku granice Bosne i Hercegovine, a oko nje stoje kipovi koji uriniraju u vodu.

Foto: N.N.
 

Iz Etno sela Čardaci, oglasili su se saopštenjem za javnost, u kojem kažu da je instalacija, naziva "SLOGA" inspiriisana skulpturom Davida Černija 'Čůrající postavy'.

"Inspirisana je i životima svih nas. Postavljena je u turističkom kompleksu Čardaci i svi su slobodni posjetiti je i interpretirati njezino značenje kako žele. Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vijesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsjetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovdje žive", navode iz Etno sela Čardaci.

Dodaju da je skulpturu svako pozvan na svoj način iščitavati i pripisati joj vlastita značenja, što je i svrha umjetničkog djela.

"Svjesni smo da će se instalaciji neminovno pridavati različita značenja (u pozitivnom i negativnom smislu), ali ona ne prikazuje nikog konkretnog. Instalacija se može tumačiti na različite načine, što u konačnici predstavlja njezinu glavnu vrijednost. Njezina svrha je pozvati posjetitelje na slobodno interpretiranje i promišljanje", kažu iz Etno sela Čardaci. 

/Nezavisne/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  U petak jutro oblačno, na jugu, i istoku sa kišom, pljuskovima , do podneva padavine se šire na centralne krajeve i delimično istočne.  Tokom dana kiša i pljuskovi, u južnim krajevima uz obilnije padavine, biće uslova za nepogode uz pojačan vetar i pljuskove sa grmljavinom. Kas
Planirana isključenja električne energije za 6. i 8. juni 2020.     06-06-2020 (Subota) Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak DV 10KV PUČILE Pučile, Pučile Polja, Pučile Puhare, Pučile Čvrgići i Novo naselje 08:00 08:30 08-06-2020 (Ponedjeljak)
Informacija o vodosnabdijevanju – 5.6.2020. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u naseljima: Hase – Brijesnica i Gornje Crnjelovo. Na svim ostalim lokacijama u gradu i p
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit mjeseca:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu