×

Na prvi pogled beznačajno stvorenje - bele gusenice privuklo je pažnju naučnika 2017. godine kada je utvrđeno da može pomoći u uklanjanju plastike - plastičnog otpada koji zagađuje zemljište i vodu.


Supstance kao što su plastika i polietilen teško se razgrađuju u prirodi i stvaraju jedan od najvećih ekoloških problema na svijetu.

Naučnici su otkrili da bakterije u crevima voskovog moljca mogu razgraditi opasne spojeve. Zapažanje je objavljeno u časopisu "Proceedings of the Royal Society" te bi moglo bi pomoći u pronalaženjuefikasnog sistema ekološkog razlaganja plastičnog otpada.

"Proces razgradnje batira se na sinergiji gusenice i bakterija iz njenih creva koje razlažu plastični otpad", kaže profesor biologije Christophe LeMoine sa kanadskog Brandon Univerziteta.

Mnoge životinje imaju crevnu floru koja je korisna u zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi.

Ovo otkriće se desilo sasvim slučajno! Ličinke crva u naučnoj zajednici su poznate kao štetočine jer se hrane voskom iz pčelinjih košnica. Njihove čudne sklonosti u prehrani slučajno je otkrio jedan pčelar iz Španije.

Izbacio je nekoliko ličinki iz pčelinjeg društva i stavio ih u plastičnu vreću. Gusjenice su napravile rupe proždirući plastiku munjevitom brzinom.


Federika Bertočini je naučnica sa Instituta za biomedicinu i biotehnolgiju u Kantabriji. Paralelno sa naučnom karijerom bavi se i pčelarstvom. Njen istraživački tim potvrdio je sklonost larvi voskovog moljca da proždiru plastične kese, piše CNN.

Profesor LeMoine kaže da sićušna stvorenja ne mogu biti dugoročno rešenje u borbi s plastičnim otpadom. Pre nego što počne masovno razmnožavanje, trebalo bi utvrditi kako mikrobi iz probavnog sistema moljca deluju na izvor zagađenja.

"Mikrobiom i domaćin deluju zajednički tokom razgradnje plastike. Veruje se da više vrsta bakterija zajednički učestvuju tokom obavljanja procesa", objašnjava profesor LeMoine i dodaje da bi trebalo rešiti još nekoliko zagonetki, pre nego što se ovo rešenje počne primenjivati u borbi protiv zagađenja.

Izvor: zanimljivostidana.com

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena U ponedjeljak sa sjeverozapada priticanje hladnijeg vazduha i uticaj hladnog fronta pa će biti sa padavinama. U toku noći oblačno, na sjeverozapadu a do jutra u sjevernoj polovini zemlje s padavinama, kiše u nižim a snijega u planinama. Tokom dana će ostati oblačno, mjestimičn
Planirana isključenja električne energije za 31. mart 2020.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS S.ĆOROVIĆA 2 Jedan NN izlaz: dio ulice Svetozara Ćorovića 08:00 10:30 TS BATKOVIĆ CENTAR Jedan NN izlaz: prema Marićima 08:00 11:00
Informacija o vodosnabdijevanju – 30.3.2020. Zbog priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u dvočasovnom – tročasovnom intervalu, u Ulici 1. maja u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u naselju Novo s
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu