×

Pas kojeg je osoblje osnovne škole u turskom Tokatu, pronašlo na mezarju, postao je njen 39. ”učenik“, javlja Anadolu Agency (AA).

Ahmet Akturk, direktor osnovne škole Sehit Haluk Yilmaz u selu Kayacik i učitelj Mustafa Onlen, prilikom odlaska kući, na mezarju su primijetili grupu pasa koji su opkolili psića. Odlučili su mu pomoći i donijeli su ga u školu.


Napravili su mu i kućicu u školskom dvorištu, a učenici su se počeli brinuti o njemu učeći tako o odgovornosti i empatiji.

Potom je Akturk našao još dvoje štenadi koje je donio u školsko dvorište. Uprava škole, koju pohađa 38 učenika, počela se brinuti o napuštenim psićima starim mjesec.

Prvo pronađeno štene, kojeg su nazvali “Findik” postalo je maskota škole, a počelo je s učenicima ulaziti i u razred.

Članica Vijeća roditelja Bedriye Kocer mu je sašila “školsku uniformu“, pa je psić postao 39. “učenik“ te škole.

Učenici su, učeći o stanju u kojem su se životinje našle nakon požara u Australiji, drugim mladuncima dali imena “Koala” i “Panda“.


Akturk je za AA kazao kako je Findik postao maskota škole i da su ga učenici veoma brzo zavoljeli, zbog čega mu je dozvoljeno da “sjede“ u školsku klupu.

To je ujedno bio i jedan od načina da učenici bolje razumiju empatiju, blagonaklonost i brigu.

Učitelj Mustafa Onlen je podsjetio na projekt Ministarstva obrazovanja Republike Turske ”Po jedan napušteni pas za svaku školu“.

“Naučili su šta znači odgovornost. Findik nosi uniformu. Sjeda u klupe, ponekad spava, ponekad šeta razredom, a ponekad ‘sluša’ čas”, rekao je Onlen koji je dodao kako je psić postao maskota škole, ali i sela.

/AA/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena U ponedjeljak sa sjeverozapada priticanje hladnijeg vazduha i uticaj hladnog fronta pa će biti sa padavinama. U toku noći oblačno, na sjeverozapadu a do jutra u sjevernoj polovini zemlje s padavinama, kiše u nižim a snijega u planinama. Tokom dana će ostati oblačno, mjestimičn
Planirana isključenja električne energije za 31. mart 2020.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS S.ĆOROVIĆA 2 Jedan NN izlaz: dio ulice Svetozara Ćorovića 08:00 10:30 TS BATKOVIĆ CENTAR Jedan NN izlaz: prema Marićima 08:00 11:00
Informacija o vodosnabdijevanju – 30.3.2020. Zbog priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u dvočasovnom – tročasovnom intervalu, u Ulici 1. maja u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u naselju Novo s
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu