×

Egzotična bašta Žarka Pavlovića iz Popova kod Bijeljine dokaz je da se u Semberiji, osim žitarica i povrća, veoma uspješno mogu pripitomiti i biljke iz Afrike i Sjeverne Amerike.

U njegovoj bašti prvo je bilo posađeno sjeme afričkog krastavca - kivano, zatim američki divlji krompir - čičoka, potom je oformljen drvored paulovnija i posijano sjeme tikve lufe.

Svi ovi proizvodi redovno se konzumiraju u porodičnom domu Žarka Pavlovića, a posljednjih godina sve je više zainteresovanih kupaca za plodove njegove egzotične bašte.

Domaćinstvo Žarka Pavlovića postalo je poznato u Semberiji po egzotičnim biljakama. Neobična, bodljikava biljka po imenu kivano odomaćila se u Žarkovoj bašti i daje plodove skoro deceniju.

Za kivano kažu da je biljka kratkog dana, neobičnog izgleda, koja važi za vitaminsku bombu. Nakon afričkog krastavca Žarko Pavlović nastavio je sa proizvodnjom neobičnih biljaka.

U njegovoj bašti niklo je sjeme tikve lufe, koja se može koristiti kao baza za prirodne sokove, ali i u kozmetičke svrhe.

Pavlović je proizvodnjom neobičnih sorti prošao skoro cijeli svijet, od Afrike do Amerike, odakle je u njegov voćnjak stigao divlji krompir - čičoka. Dok je u prednjem dijelu dvorišta oformio drvored paulovnija koje vode porijeklo iz jugoistočne Kine.

Slučajno ili sa razlogom egzotične sorte neplanirano su pronalazile put do domaćinstva Žarka Pavlovića u Popovima. On ih je znatiželjno prisvajao, dajući svakom novom sjemenu život, a, istovremeno, od pristiglih plodova uzimajući ljekovitost...

A već iduće godine Žarko planira sadnju indijske dinje.

Izvor: BNTV

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana i popodne pretržno sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i nadprosječno toplo za ovo doba godine. Vjetar slab, južni, jugoistočni i istočni. Najviša dnevna od 23°C do 27°C. U utorak (15.10.): Ujutro pretežno vedro, a u Krajini mjestimično oblačnije, oko rijeka i po kotlinama mjestimič
Planirana isključenja električne energije za 15. 10. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 1 Jedan NN izlaz 08:00 13:00 TS Hase 2 Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS Amajli
Informacija o vodosnabdijevanju – 14.10. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Božidara Žugića u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu