×

Egzotična bašta Žarka Pavlovića iz Popova kod Bijeljine dokaz je da se u Semberiji, osim žitarica i povrća, veoma uspješno mogu pripitomiti i biljke iz Afrike i Sjeverne Amerike.

U njegovoj bašti prvo je bilo posađeno sjeme afričkog krastavca - kivano, zatim američki divlji krompir - čičoka, potom je oformljen drvored paulovnija i posijano sjeme tikve lufe.

Svi ovi proizvodi redovno se konzumiraju u porodičnom domu Žarka Pavlovića, a posljednjih godina sve je više zainteresovanih kupaca za plodove njegove egzotične bašte.

Domaćinstvo Žarka Pavlovića postalo je poznato u Semberiji po egzotičnim biljakama. Neobična, bodljikava biljka po imenu kivano odomaćila se u Žarkovoj bašti i daje plodove skoro deceniju.

Za kivano kažu da je biljka kratkog dana, neobičnog izgleda, koja važi za vitaminsku bombu. Nakon afričkog krastavca Žarko Pavlović nastavio je sa proizvodnjom neobičnih biljaka.

U njegovoj bašti niklo je sjeme tikve lufe, koja se može koristiti kao baza za prirodne sokove, ali i u kozmetičke svrhe.

Pavlović je proizvodnjom neobičnih sorti prošao skoro cijeli svijet, od Afrike do Amerike, odakle je u njegov voćnjak stigao divlji krompir - čičoka. Dok je u prednjem dijelu dvorišta oformio drvored paulovnija koje vode porijeklo iz jugoistočne Kine.

Slučajno ili sa razlogom egzotične sorte neplanirano su pronalazile put do domaćinstva Žarka Pavlovića u Popovima. On ih je znatiželjno prisvajao, dajući svakom novom sjemenu život, a, istovremeno, od pristiglih plodova uzimajući ljekovitost...

A već iduće godine Žarko planira sadnju indijske dinje.

Izvor: BNTV

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  U noći na četvrtak oblačno s padavinama, koje će prolazno biti obilne. Uz zahlađenje kiša će preći u susnježicu i snijeg, prvo na zapadu a do jutra i u većini predjela osim juga. Formiraće se manji sniježni pokrivač, u višim predjeloma i umjeren. Ujutro oblačno, prestanak padav
Planirana isključenja električne energije za 27. februar 2020.     Nema planiranih prekida u isporuci električne energije. 
Informacija o vodosnabdijevanju – 27.2.2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i izgradnje nove vodovodne linije, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u Ulici Mihajla Pupina u Bijeljini, uključujući sve manje, priključne ulice, kao i u naseljima Has
HIT NEDJELJE
Izbor za Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu