×

Umjesto hiljadu novih zgrada, Doboj će uskoro dobiti hiljadu stabala, koja će biti posađena u okviru akcije urbanog pošumljavanja grada, a ideja za ozelenjavanje javnih površina je posuđena.

Foto: N.N.
 
 

"Ideja je prepisana, da ne budem lažno skroman. Iskopirano je iz Budimpešte, ona je to radila prije desetak godina, a meni se svidjela ideja. Oni su na isti način angažovali široku zajednicu, uključili i privredne subjekte i na taj način su pošumili urbanu Budimpeštu", kaže gradonačelnik Boris Jerinić.

Sadnice će stići iz Centra za rasadničku proizvodnju "Šuma Srpske" u Stanovima, kod Doboja.

"Izabraćemo one vrste koje neće oštetiti ni trotoar, ni pješačku stazu, niti asfaltni put... Imamo sadnice drvorednog tipa koje se njeguju kod nas pet, šest pa i više godina. Uglavnom su to platani, pitomi i divlji kesten, žalosna vrba različitih oblika, topola, jablan, sve ono što je pogodno za pošumljavanje u urbanim sredinama", kazao je Nikola Milićević, direktor Centra za rasadničku proizvodnju "Šuma Srpske".

Nova stabla donekle će popraviti trenutno stanje, koje nije nimalo pohvalno, smatraju u opoziciji.

"Prostora za sadnju drveća ima dosta u gradu s obzirom na to da je ova prethodna vlast, nazvaću je prethodna, potpuno betonirala grad, gdje god su mogli uništili su zelene površine. O tome smo pričali mnogo puta, to će definitivno nekada uzeti danak, nažalost", smatra Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Kraj septembra i početak oktobra najpovoljnije je vrijeme za pošumljvanje, poručuje struka, jer se tada završava period vegetacije, a što prije se zasade prije će se na ulicama moći vidjeti raskošne krošnje.

"Ako se osvrnete oko sebe, vidjećete da te sadnice narastu vrlo brzo. U periodu od desetak godina to je već dobro formirana sadnica i ukoliko to ne uradimo ove godine vjerovatno nećemo imati priliku ni da je vidimo. A svaki put kada zasadimo nešto, ako ne budemo to gledali mi, gledaće neko našim očima", kaže Nikola Milićević.

Iako je Centar za rasadničku proizvodnju javno preduzeće u sklopu "Šuma Srpske", grad je izdvojio iz budžeta 100.000 KM kao vid pomoći, a u tom preduzeću tvrde da to nije protivusluga za akciju "1.000 za Doboj".

"Volio bih da se ovo ne shvati na taj način. Ove pare ne mogu riješiti problem štete u našem organizacionom dijelu, jer je on mnogo veći, mnogo širi i rješavaće se vjerovatno i na nekim drugim nivoima odlučivanja... Štete od poplava, požara, nevremena raznih vrsta ne mogu se predvidjeti, ne mogu se isplanirati i obično dovode onoga kojeg pogode u veoma nezavidan položaj", naveo je Milićević.

/Nezavisne/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro pretežno vedro, a oko rijeka mjestimično magla i sumaglica. Tokom dana sunčano i prijatno toplo vrijeme uz lokalno malu ili umjerenu oblačnost. Vjetar uglavnom slab, zapadni i sjeverozapadni, u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 12°C do 18°C, na planinama od 7°C. Najviša dnevn
Planirana isključenja električne energije za 17. 9. 2019.    Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak TS Popovi-Drina Jedan NN izlaz  09:00 12:00 TS Centar 1 Jedan NN izlaz: ul. Kneginje Milice  08:30
Informacija o vodosnabdijevanju – 19. 9. 2019. Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži, priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu i izgradnje nove vodovodne linije, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Ste
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu