×

"Atomik votka" je novo alkoholno piće koje su napravili naučnici u černobiljskoj zoni isključenja. Ovo alkoholno piće napravljeno je od vode i žitarica iz černobiljske zone isključenja i predstavlja prvi proizvod namenjen za konzumiranje iz te oblasti nakon ekološke katastrofe koju je izazvala eksplozija reaktora u nuklearnoj elektrani 1986. godine.

Foto: BBC

 

Na izradi ovog proizvoda učestvovao je tim naučnika koji je proučavao zemljište u godinama nakon nuklearne katastrofe, piše britanski BBC.

"Naša ideja je bila da iskoristimo te žitarice i napravimo votku", poručili su naučnici, te dodali da ona nije "radioaktvinija od bilo koje druge votke".

"Svaki hemičar će vam reći da kada destilujete nešto, sve nečistoće ostaju u otpadu", rekao je profesor Smit sa Univerziteta u Portsmutu.

Kako je dodao, cilj proizvodnje nije isključivo profit, već i ekonomsko oživljavanje oblasti oko Černobilja, te da će deo zarade biti preusmeren na unapređenje prozvodnje ovog alkoholnog pića.

Smatra i da je posle 30 godina za ovu oblast veoma važan ekonomski razvoj, a ne radioaktivnost.
Kakvog je ukusa ovo piće?

Jedan barmen u Sohou je probao ovo piće i rekao da ono sadrži voćne note, ali da još "možete da osetite raž", prenosi N1.

Na pitanje novinara kakve bi koktele pravio od ove votke, odgovorio je: "Definitivno klasičan martini, ali bih je svakako mešao i sa šampanjcem".

Za sada je flaširana samo jedna boca ovog pića, međutim, profesor Smit se nada će se broj flaša uvećti na više od 500 do kraja godine i da će one biti prodavane turistima koji posećuju Ćernobilj.

/B92, BBC/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i toplo, mjestimično i vruće. Vjetar slab, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 10°C do 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 28°C do 33°C, na jugu i sjeveru do 36°C. U utorak(20.08): Ujutro vedro
Planirana isključenja električne energije za 20. 8. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 7 Jedan NN izlaz prema Zlatnom klasu 08:00 13:00 TS Ledinci 2 Jedan NN izlaz, dijelovi ulica R
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:00 časova, vode neće biti u ulicama: Jasenovačkih mučenika, Marka Miljanova, Metohijska i Loznička u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u nasel
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu