×

Francuska je pustila u opticaj ograničenu seriju kovanica od dva evra sa likom Asteriksa, povodom obilježavanja 60. rođendana tog junaka crtanog stripa.

Foto: Sacra Moneta/Youtube screenshot


Kako prenosi portal Coin World, ukupno je izdato 310.000 novčića, od čega dio u kolekcionarskoj verziji sa specijalnom završnom obradom i pakovanjem.

Na prednjoj strani novčića prikazan je Asteriks iz profila sa čuvenim krilatim šljemom na glavi, iznad koga piše njegovo ime i oznaka RF (Republika Francuska kao izdavalac kovanice).

Ispod lika Asteriksa je rimskim brojevima ispisano 60 godina, što se odnosi na jubilej ovog crtanog lika, kao i godina izdanja 2019, takođe rimskim brojevima, a na dnu je polukružni lovorov vijenac.
Već 60 godina Asteriks je prava ikona francuske kulture. Njegov lik, koji su stvorili 1959. godine Rene Goskini i karikaturista Albert Uderzo, “otjelovljuje pravog Francuza, njegovu visprenost i oštroumnost kroz galski identitet”, navode iz Mone d Parija, kovnice novca centralne banke Francuske.

Od svog nastanka, ovaj crtani strip je preveden na sve jezike zemalja Evropske unije, postižući ogroman uspjeh, tako da Asteriks, na primjer, uživa jednako veliku popularnost u Njemačkoj kao u Francuskoj.

Takode je veoma dobro prihvaćen u Velikoj Britaniji, Holandiji, Španiji, Portugalu, Italiji i Skandinaviji.

/Srpska Info/

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana sunčano i veoma toplo, uz promjenjljivu dnevnu oblačnost. Кasnije popodne i prema večeri ponegdje u centralnom planinskom pojasu biće uslova za kratkotrajne pljuskove. Na sjeveru i u južnoj polovini zemlje ostaje suvo i sunčano. Vjetar slab i promjenjljiv. Najniža temperatura od 12°C
Planirana isključenja električne energije za 22. 7. 2019.     Elektroenergetski objekat: TS Koviljuše 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz, dio ul. Dušana Radovića  Vrijeme prekida isporuke: 08:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS  Balatun-Meterizi Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 12:00-13:0
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.7.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u periodu od 09:00 do 14:30 časova u Ulici Arsenija Čarnojevića, Hilandarskoj, Banjalučkoj i Pantelinskoj u Bijeljini i Bijeljinskoj ulici u Janji, uključujući sve manj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu