×

Dolazak blizanaca na svijet izuzetno je rijetka pojava. Vjeruje se da je vjerovatnoća da će neko imati blizance jedan naspram 80. Međutim, u selu Kodinhi u Indiji, od 2.000 porodica, čak 250 parova imaju blizance. Ovo je zvanično najveći procenat u sveijtu što se tog segmenta tiče.

Selo Kodinhi je veoma slično drugim selima u regionu, ali mnogi ljudi se zbunjuju kada čuju da ima duplo više blizanaca od ostalih susjednih mjesta. Privuklo je pažnju sjvetske javnosti 2008. godine kada je otkriveno da je u svega nekoliko godina unazad, prema zvaničnoj evidenciji rođeno čak 500 blizanaca.

Međutim, lokalni ljekar Krišnan Sliviju smatra da ih u tom području ima znatno više.

Ovaj fenomen je velika misterija. Velika je vjerovatnoća, takođe, da će žene koje se iz ovog sela udaju u neko drugo, imati blizance. Samim tim, podaci jasno ukazuju da uzrok rađanja velikog broja blizanaca treba tražiti u ljudima koji žive u Kodiniju, a ne u samom mjestu.

Neki naučnici su čak izneli tezu da je rođenje blizanaca povezano sa zagađenjem vode u selu, ali doktor Sliviju kaže da postoje i druga mjesta u Indiji gde je voda još zagađenija, a ima znatno manje blizanaca.

Genetičari iz Indije, Njemačke i Velike Britanije proučavali su dvostruki DNK kako bi otkrili misteriozno visoku stopu blizanaca. Prema njihovim istraživanjima, u obzir je uzeta genetika, zatim biomolekularni i meteorološki faktori, ali nije bilo riječi o zagađivačima koji na to eventualno utiču.

Ishrana, piće i običaji seljana takođe su slični kao u drugim oblastima, tako da ni neka posebna supstanca nije uzrok rođenja dvije bebe istovremeno.

Istraživači najavljuju da će se u budućnosti znatno više posvetiti proučavanju sela Kodinhi i ovog fenomena, koristeći precizniji biohemijski analizator.

Na svu sreću, seljani se ne osećaju neprijatno niti im smeta toliki broj blizanaca, prenose mediji.

Ponekad nastavnik u školi kaže da je teško razlikovati i identifikovati studente blizance, iako postoji samo minimalna prepreka za razgovor s bilo kojim od njih.

Doktor Krišnan Sliviju sarađuje sa lokalnim akušerstvom i ginekologom Lirom, u namjeri da ispita fizičke karakteristike majki koje su rodile blizance.

Generalno, tvrdi se da blizance najčešće rađaju žene visine preko 165 centimetara i koje imaju više od 30 godina.

Međutim, mnoge majke u selu Kodinhi bile su visoke oko 150 centimetara imale su manje od 30 godina.

Lokalni doktor Laila tvrdi da je u prošlosti postojalo mnogo brakova među rođacima i da se blizanci često rađaju u takvom selu sa takvim običajima. Osim u Indiji, brak zasnovan na krvnom srodstvu bio je zastupljen i u selu Kandido Godoi u Brazilu.

U selu Kodinhi prije mnogo godina to je takođe bio običaj, ali u posljednje vrijeme tako nešto se izbjegava.

(Telegraf.rs/Matome.naver.jp)

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana i popodne pretržno sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i nadprosječno toplo za ovo doba godine. Vjetar slab, južni, jugoistočni i istočni. Najviša dnevna od 23°C do 27°C. U utorak (15.10.): Ujutro pretežno vedro, a u Krajini mjestimično oblačnije, oko rijeka i po kotlinama mjestimič
Planirana isključenja električne energije za 15. 10. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 1 Jedan NN izlaz 08:00 13:00 TS Hase 2 Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS Amajli
Informacija o vodosnabdijevanju – 14.10. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Božidara Žugića u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu