×

"AccuWeather" za ljeto ove godine u Evropi predviđa da će biti izrazito toplo, ako već ne i s opasnim prodorima žestokih oluja. U svom izvještaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

Foto: Ilustracija / AcccuWeather

 

"Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature mjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko sedam dana", napisao je Erik Leister, jedan od "AccuWeatherovih" meteorologa.

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Meteorolog Tajler Rojs izjavio mu je i to da bi se temperature više od 40°C mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gdje je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više.

Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Evropu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina biće Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina oborina. Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 odsto prosjeka oborina, dok će ove to biti između 70 i 100 ogsto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo da bude užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga.

Vrućine ne bi trebalo da budu tako brutalne ni na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cijenu; na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sjever, te Bugarske na istok, ovdje se predviđaju grmljavinske oluje.

"Ove oluje donijeće brojne gromove, poplave i razorne vjetrove sa gradom. Najsnažnije oluje biće u stanju stvoriti tornada", kazao je Rojs.

Takođe, naveli su, atmosferski poremećaji kao sporedne posljedice tih žestokih oluja, mogu se očekivati širom Mediterana, te po dijelovima istočne Evrope i Rusije. To bi  trebalo da znači ono što se vidi i na generalnoj prognostičkoj karti za ovo ljeto, piše "Express.hr".

Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosječne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje.

Bosna i Hercegovina prema toj karti nalazi se na području talasa vrućine i ekstremne vrućine, te opasnih oluja koje će harati Balkanom, takođe uz talase vrućina.

I bh. meteorolozi računaju da će i ovo ljeto, kao sva u 21. vijeku, biti nadprosječno toplo.

/radiosarajevo.ba/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro svježe sa malom do umjerenom oblačnošću, a oko rijeka i po kotlinama sa maglom. Tokom dana sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i malo toplije sa prijatnom temperaturom bez vrućine. Vjetar slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 9°C do 14°C, na jugu do 18°C.
Planirana isključenja električne energije za 16. 8. 2019.     Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Razlog prekida isporuke Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak TS D.Crnjelovo 2 Jedan NN izlaz Izrada priključka.          10:00 11:30 TS 
Informacija o vodosnabdijevanju – 16.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 07:00 do 13:00 časova, vode neće biti u ulicama: Srpske Dobrovoljačke Garde, Kralja Dragutina, Semberskih ratara i Petra Lubarde u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu