×

/Foto: The Independent/

 

Istraživači Floride uhvatili su do sada najvećeg pitona, ženku dugu 5,2 metara i kažu da je ovakav primerak dovoljno velik da pojede – čitavog jelena.

Uhvaćeni piton je duži od jednospratnice i težak je 64 kilograma. Jedan je od najvećih uhvaćenih na jugu Floride. Istraživači su je otkrili uz pomoć mužjaka na koje su postavili naprave za praćenje. Kad su je pronašli, ogromna ženka je imala 73 jaja.

Ovi reptili nemaju prirodnih neprijatelja na Floridi i brzo se razmnožavaju, te predstavljaju značajnu pretnju tamošnjoj okolini. Zmije mogu da desetkuju divlje životinje – zečeve, ptice i oposume, ali i veća stvorenja poput aligatora i odraslih jelena.

Piton se smatra invazivnom vrstom otkako se prvi put pojavio u području osamdesetih godina. Sada u južnoj Floridi ima između 30.000-300.000 pitona, a američke vlasti su zabranile njihov uvoz 2012. Vlasti su čak finansirale program lova na ove reptile, ali nisu uspeli da zaustave njihovo širenje, pa su 2017. održali debatu radi iznođenja kreativnijih ideja, među kojima je i uvođenje australijskog terijera koji ubija zmije, visećih bodljikavih žica po drveću za zaštitu ptica i korišćenje dronova radi nadzora iz vazduha. Jedna od ideja je i uvođenje mungosa, koji su poznati u Aziji po svojoj sposobnosti da love kobre.

Pitoni nisu poznati kao posebno pametne životinje. Neki su se ugušili jer su jeli loptice za golf, misleći da su jaja, pa je jedna od ideja i postavljanje loptica u okolinu.

/Blic.rs/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro pretežno oblačno sa kišom mestimično. Tokom dana promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale, ali i nestabilno pa će biti lokalno kiše i pljuskova. Vjetar umjeren, uglavnom istočni. Najviša dnevna temperatura od 17°C do 23°C. U sredu(24.04): Ujutro pretežno oblačno sa kišom u severni
Planirana isključenja električne energije u četvrtak, 25. 4. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS Gajevi 4 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 09:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Brijesnica 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski
Informacija o vodosnabdijevanju – petak 26.04.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u petak (26.04.2019.), u vremenu od 09:00 do 13:00 časova, vode neće biti u ulicama: Raje Baničića u Bijeljini i Dimitrija Lopandića u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Zb
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co