×

/Foto: The Independent/

 

Istraživači Floride uhvatili su do sada najvećeg pitona, ženku dugu 5,2 metara i kažu da je ovakav primerak dovoljno velik da pojede – čitavog jelena.

Uhvaćeni piton je duži od jednospratnice i težak je 64 kilograma. Jedan je od najvećih uhvaćenih na jugu Floride. Istraživači su je otkrili uz pomoć mužjaka na koje su postavili naprave za praćenje. Kad su je pronašli, ogromna ženka je imala 73 jaja.

Ovi reptili nemaju prirodnih neprijatelja na Floridi i brzo se razmnožavaju, te predstavljaju značajnu pretnju tamošnjoj okolini. Zmije mogu da desetkuju divlje životinje – zečeve, ptice i oposume, ali i veća stvorenja poput aligatora i odraslih jelena.

Piton se smatra invazivnom vrstom otkako se prvi put pojavio u području osamdesetih godina. Sada u južnoj Floridi ima između 30.000-300.000 pitona, a američke vlasti su zabranile njihov uvoz 2012. Vlasti su čak finansirale program lova na ove reptile, ali nisu uspeli da zaustave njihovo širenje, pa su 2017. održali debatu radi iznođenja kreativnijih ideja, među kojima je i uvođenje australijskog terijera koji ubija zmije, visećih bodljikavih žica po drveću za zaštitu ptica i korišćenje dronova radi nadzora iz vazduha. Jedna od ideja je i uvođenje mungosa, koji su poznati u Aziji po svojoj sposobnosti da love kobre.

Pitoni nisu poznati kao posebno pametne životinje. Neki su se ugušili jer su jeli loptice za golf, misleći da su jaja, pa je jedna od ideja i postavljanje loptica u okolinu.

/Blic.rs/

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana sunčano i veoma toplo, uz promjenjljivu dnevnu oblačnost. Кasnije popodne i prema večeri ponegdje u centralnom planinskom pojasu biće uslova za kratkotrajne pljuskove. Na sjeveru i u južnoj polovini zemlje ostaje suvo i sunčano. Vjetar slab i promjenjljiv. Najniža temperatura od 12°C
Planirana isključenja električne energije za 22. 7. 2019.     Elektroenergetski objekat: TS Koviljuše 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz, dio ul. Dušana Radovića  Vrijeme prekida isporuke: 08:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS  Balatun-Meterizi Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 12:00-13:0
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.7.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u periodu od 09:00 do 14:30 časova u Ulici Arsenija Čarnojevića, Hilandarskoj, Banjalučkoj i Pantelinskoj u Bijeljini i Bijeljinskoj ulici u Janji, uključujući sve manj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu