×

Igrom ironije ili humorom istorije, prvi okrugli sto, najvažniji pojam diplomatije i ravnopravnosti sagovornika, zbio se na tlu današnje Srbije.
Rijetki su primjeri da su Srbi kroz istoriju svoje strateške ciljeve ostvarivali za pregovaračkim stolom, kao što je i činjenica da su se sami, za okruglim stolom, saglasili oko nekog važnog pitanja.

Igrom ironije ili humorom istorije, prvi okrugli sto, najvažniji pojam diplomatije i ravnopravnosti sagovornika, zbio se upravo na tlu današnje Srbije, u Sremskim Karlovcima, u kraju zvanom Švapska. Bilo je to daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.

Predstavnici Otomanskog carstva i hrišcanske alijanse, koju su činile Austrija i njene saveznice Venecija, Poljska i Rusija, uz posredovanje Engleske i Holandije, potpisali su dokument nakon 72 dana pregovaranja. Pregovori su bili toliko naporni da je mletački poslanik tokom njih umro i njegov grob se nalazi u dvorištu kapele. Sve delegacije su u većnicu (improvizovanu baraku), podignutu na ničijoj zemlji, ulazile istovremeno i na poseban ulaz, kako niko ne bi bio počastvovan što je ušao prvi, ili pak zapostavljen, ako bi ušao posljednji. Nisu mogli da se dogovore u vezi s tim ko će sjesti na čelo stola, pa su pregovori odlagani dok nije napravljen okrugli sto, prvi put tu upotrebljen u svrhu pregovora i od tada se koristi kao termin u diplomatiji.

„Današnju Kapelu Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima podigli su, u spomen na Karlovački mir, ovdašnji katolici 1817. godine, a u protekla dva vijeka, kao izraz želje za mirom, o njoj brinu ljudi raznih konfesija”, rekao je mesni župnik Ivan Rajković.

 

/Frontal.ba/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro umjereno i pretežno oblačno i suvo. Tokom dana promjenljivo uz duže sunčane intervale. Popodne uz razvoj oblaka nestabilno pa će biti uslova za mjestimično kišu ili pljuskove sa grmljavinom u Hercegovini i na istoku. Vjetar slab do umjeren, sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura
Planirana isključenja električne energije u ponedeljak, 27. 5. 2019:       Elektroenergetski objekat: DV 10 kV Patkovača Područje bez napajanja: Patkovača Vrijeme prekida isporuke: 08:30-08:45 i 11:00-11:15   Elektroenergetski objekat: DV 10kV Patkovača -posle rastavljača R-207 Područje bez napajanja: Ljeskovac Vrijeme prekida isp
Informacija o vodosnabdijevanju – petak, 24.05.2019. Zbog otklanjanja kvara i blindiranja novog vodovodnog priključka, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Srpske Dobrovoljačke Garde, Trg Đenerala Draže, 2. aprila, Braće Gavrić i Vojvode Stepe u Bijeljini, uključuj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu