×

Srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme o masovnom sahranjivanju srpskih vojnika u more "Plava grobnica", rođen je na današnji dan 1892. godine.

Foto: N.N.
 

"Plava grobnica", poema o masovnom sahranjivanju srpskih vojnika, trajni je poetski spomenik tragedije srpske vojske u Prvom svjetskom ratu poslije povlačenja preko Albanije.

 

Bojić je studirao filozofiju i pedagogiju u Beogradu. Učestvovao je u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu. Poslije povlačenja preko Albanije radio je kao državni službenik na Krfu i u Solunu.

Milutin Bojić umro je 1917. godine od tuberkuloze i sahranjen je na solunskom groblju Zejtinlik.

Bojić je napisao četiri knjige pjesama i više drama, uključujući "Kraljevu jesen" i "Uroševu ženidbu".

/Nezavisne/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  U petak jutro oblačno, na jugu, i istoku sa kišom, pljuskovima , do podneva padavine se šire na centralne krajeve i delimično istočne.  Tokom dana kiša i pljuskovi, u južnim krajevima uz obilnije padavine, biće uslova za nepogode uz pojačan vetar i pljuskove sa grmljavinom. Kas
Planirana isključenja električne energije za 6. i 8. juni 2020.     06-06-2020 (Subota) Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak DV 10KV PUČILE Pučile, Pučile Polja, Pučile Puhare, Pučile Čvrgići i Novo naselje 08:00 08:30 08-06-2020 (Ponedjeljak)
Informacija o vodosnabdijevanju – 5.6.2020. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u naseljima: Hase – Brijesnica i Gornje Crnjelovo. Na svim ostalim lokacijama u gradu i p
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit mjeseca:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu