×

“Moj grad, moja pravila” naziv je prvog tinejdžerskog semberskog filma, čiji je autor Marko Ristić, petnaestogodišnji entuzijasta, koji gaji ogromnu ljubav prema glumi i sedmoj umjetnosti.

Kratkometražni film u trajanju od 40 minuta govori o četiri tinejdžera, njihovim životnim dilemama i preispitivanjima.

Scenario je napisao Marko Ristić, režirao glumac Nenad Blagojević, a u njemu glume i Milijan Janjić, Mihajlo Mićanović i Vanja Pejić, te diplomirani glumci Dragana Trkulja i Ivan Petrović.

Mladi na raskrsnici

-Film se bavi mladim ljudima koji su na svojevrsnoj životnoj raskrsnici i u dilemi kuda i kako dalje. Nažalost, oni se danas suočavaju sa brojnim problemima. Želio sam ovim filmom da im skrenem pažnju na opasnosti koje ih čekaju u njihovom odrastanju, od bolesti zavisnosti, narkomanije, alkoholizma, vršnjačkog nasilja, pojava koje su sve prisutnije u našem društvu – kaže scenarista prvog tinejdžerskog filma u Semberiji Marko Ristić.


Foto: Semberski film/Ustupljena fotografija

Nije lako, kaže, odrastati u ovim vremenima i suočiti se sa nemilosrdnim svijetom odraslih.

-Važno je prepoznati sva iskušenja koja donosi život i boriti se protiv njih – odlučan je Marko.

Ideje za film Marko je crpio iz svog okruženja.


Foto: Semberski film/Ustupljena fotografija

-Idem u prvi razred Gimnazije “Filip Višnjić”. Svakodnevno sa drugarima razmjenjujem mišljenja i iskustva o problemima i pitanjima koja muče našu generaciju. Iako su tu porodica, starija braća i sestre, škola, društvene mreže, internet, televizija, često ostajemo uskraćeni za odgovore i prepušteni sami sebi. Tada upadamo u tu zamku da se zatvorimo, sakrivamo problem i ne tražimo pomoć. To je velika greška, jer tada najlakše postajemo žrtve ovih neželjenih pojava -kaže talentovani srednjoškolac.

Podrška

Dodaje da je u ovom projektu imao podršku svojih ukućana i prijatelja i da su reakcije njegovih vršnjaka vrijedile uloženog truda.

-Želio bih da se i drugi moji vršnjaci ohrabre i pokažu svoju kreativnost. Želim i da vjerujem da će nadležni prepoznati naše napore da grad učinimo boljim i ljepšim mjestom za naš život i podržati nas u tome – kaže Marko.


Foto: Semberski film/Ustupljena fotografija

Režiju ovog ostvarenja potpisuje glumac Nenad Blagojević, kod koga Ristić pohađa časove glume.
-Njegov scenario me zainteresovao. Malo smo ga doradili i produžili, ali od početka je imao jasnu poruku. Zato je moja poruka mladima da ga pogledaju, sigurno će se neki prepoznati – kaže glumac Blagojević.

Film je pravo “gerilsko ostvarenje”, jer je snimanje završeno za nekoliko mjeseci, a svi su radili potpuno besplatno. Marko je našao glumce vršnjake, postprodukciju, čak angažovao režisera i prave glumce, kaže režiser.

Novi projekti

–Radili smo bez para. Dali smo pet maraka za opštinsku taksu i to su nam jedini troškovi bili. Ali smo uložili svoje znanje i umijeće i ponosni smo na prvenac – kaže Blagojević.


Foto: Semberski film/Ustupljena fotografija

Semberski zaljubljenici u film kažu da ovo neće biti jedini semberski film i najavljuju nove projekte. Ideja imaju i čekaju samo da se završi pandemija virusa korona i život vrati u normalu.

Bijeljina zaslužuje više

Marko nimalo nije imao dileme kad je odlučio da se otisne u vode sedme umjetnosti.

-Od svoje pete ili šeste godine se bavim glumom i sve je to otprilike tada i počelo. Sada se trudim i želim da od našeg grada napravim što bolju kulturološku sredinu. Mislim da Bijeljina zaslužuje više. Sada imamo pozorište, ali i dalje moramo raditi na tome da se mladi ljudi upoznaju sa pravim vrijednostima pozorišne, filmske i drugih umjetnosti – kaže Marko.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 27. maj 2020. Ujutro i prijepodne promjenjljivo do pretežno oblačno, sa sunčanim intervalima na sjeveru, oko rijeka i po kotlinama sa maglom.   Sredinom dana mogući su povremeni pljuskovi, a biće mjestimično i kraćih sunčanih perioda. Poslepodne grmljavinski procesi na sjeve
Planirana isključenja električne energije za 27. maj 2020.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS HASE 2 Jedan NN izlaz 11:00 12:00 TS D.TUCOVIĆA 3 Jedan NN izlaz, dio ulice Arsenija Čarnojevića 08:00 12:00 TS TABAŠNICA 3
Informacija o vodosnabdijevanju – 26.5.2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Braće Lazić i Drinska u Janji, sa svim manjim priključnim, susjednim ulicama, te u Blo
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu