×

​Izložba fotografija „Ratni foto-reporter Rista Marjanović“ o prvom zvaničnom foto-reporteru i ratnom izvještaču srpske Vrhovne komande u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, otvorena je sinoć u Muzeju Semberije.

Foto: gradbijeljina.org


Marjanovićeve fotografije, koje su postale ikone stradanja srpskog naroda u Velikom ratu, Bijeljinci će imati priliku da vide do 22. februara i tako saznaju više o borbi za opstanak i herojstvu srpskih vojnika i naroda u Prvom svjetskom ratu.

Marjanović je bio izuzetan fotoreporter koji je stvarao u periodu od 1910. godine do 1960. godine. Nosilac je titule „ekselencija fotografije“ koju je dobio od Udruženja profesionalnih foto i filmskih radnika i umetnika fotografije 1965. godine. Njegovo stvaralašatvo je ostavilo značajan utisak na medije i svjetsku javnost na izložbama u Parizu, Londonu, Americi, koje su organizovane pred kraj Prvog svjetskog rata.

U dokumentaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda nalazi se 8.542 reprodukovanih snimaka, u okviru fototeke „Zbirka foto-negativa Riste Marjanovića“. Za same događaje Prvog svetskog rata vezano je oko 500 snimaka - snimao je bitke na Ceru, Kolubari i druge, kao i povlačenje srpske vojske kroz Albaniju.

Postavka je pripremljena u saradnji sa porodicom Marjanović, u okviru obilježavanja stogodišnjice pobjede u Prvom svetskom ratu, a autori izložbe su Snežana Negovanović i Milojko Gordić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

/Grad Bijeljina/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  Ujutro oblačno sa slabom kišom. Do podneva prestanak padavina i brzo razvedravanje usled pojačanog severozapadnog vetra. Tokom dana promenljivo oblačno vreme uz sunčane periode i vetrovito. Veče pretežno vedro i suvo. Minimalna temperatura od 0°C do 6°C. Najviša dnevna na sjeve
Planirana isključenja električne energije za 1. mart 2020.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak DV 10KV EKONOMIJA Naseljena mjesta : Stara ciglana, dio Obarske, Bukovica 09:00 17:00 09:15 17:15
Informacija o vodosnabdijevanju – 28.2.2020. Na svim lokacijama u gradu i prigradskim naseljima, koja se vodom snabdijevaju iz gradskog vodovodnog sistema Bijeljine, vodosnabdijevanje će biti uredno. Još uvijek su pojednostavljene procedure prijavljivanja korisnika da putem e-mail-a dobijaju mje
HIT NEDJELJE
Izbor za Hit mjeseca
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu