×

Svečanim koncertom u Centru za kulturu Srpsko crkveno pjevačko društvo „Srbadija“ obilježilo je 120 godina postojanja, pjevajući na ponos Srpskoj pravoslavnoj crkvi i čuvajući muzičko nasljeđe i duhovnost srpskog naroda.


Osnovana 1899. godine, svojim radom koji se proteže kroz tri vijeka, „Srbadija“ je dala vrhunski doprinos kulturnom životu Grada Bijeljina i srpskog naroda u cjelini. U protekle skoro tri decenije Hor nastupa pod dirigentskom palicom dr Desanke Trakilović.

- U našem Horu stasali su mnogi solisti koji su danas odlični profesionalci,  sarađivali smo sa sjajnim ansamblima kao što je „Stanislav Binički“, što je, pored visokog kotiranja na svjetskim listama horova, značajna potvrda kvaliteta našeg rada – ocijenila je Trakilovićeva.

Na koncertu povodom jubileja „Srbadiju“ i goste soliste pratio je bijeljinski ansambl „Bisernica“, a publika u prepunoj sali Centra za kulturu imala je priliku da čuje djela koja do sada najnagrađivaniji hor Republike Srpske nije izvodio u Bijeljini.

Pored horskih kompozicija, veče vrhunske kulture u Bijeljini su upotpunili gosti, među kojima je bio i tenor u operi grada Osla Stevica Krajinović. Svoj muzički put Krajinović je počeo u uzrastu od četrnaest godina u „Srbadiji“, a bijeljinsku publiku je oduševio izvođenjem ruske balade i jedne vranjanske pjesme. 

 

- Počeci u Horu su bili dragocjeni za moje dalje bavljenje muzikom. U Norveškoj sam naučio da bez dobrog amaterizma nema ni dobrog profesionalizma, a u  prethodnih dvadeset godina „Srbadija“ je upravo dosezala visine krajnjeg profesionalizma – dodao je Krajinović.

Osim tenora iz Osla, bijeljinsku publiku su svojim nastupima počastvovali Ivana Milašinović – sopran, takođe iz Osla, Dragoljub Bajić – bas (Beograd), Ljubica Vraneš – sopran (Beograd), Vasa Stajkić – bas (Novi Sad), Verica Pejić – sopran (Novi Sad) i Jovan Pejić – tenor (Novi Sad).

U svojoj 120-godišnjoj istoriji Društvo je pod rukovodstvom niza dirigenata bilježilo velike uspjehe, ali je njegov rad i zabranjivan. Najveći uspon „Srbadija“ je ostvarila pod vođstvom poznatog muzičkog pedagoga Stevana Krnića između dva svjetska rata, kada je nastupalo širom Bosne i Hercegovine i Srbije.

Kao i ostalim nacionalnim društvima, rad ovog hora je više puta zabranjivan, a najduži prekid rada je imalo nakon Drugog svjetskog rata. Krnić je uspio da obnovi hor pod imenom „Sindikalni pjevački hor“, koji je uskoro postao Kulturno-umjetničko društvo „Radojka Lakić“, ali je pod ovim imenom Društvo djelovalo samo do 1953. godine.

Hor je obnovljen 1992. godine pod dirigentskom palicom Desanke Trakilović i od tada niže brojne uspjehe na takmičenjima u regionu i svijetu. Na svjetskoj rang listi horova, koju objavljuje ugledna međunarodna fondacija „Muzika mundi“, bijeljinski hor je na visokom 23. mjestu u kategoriji tradicionalne muzike i na 36. mjestu u kategoriji mješovitih horova.

Danas SCPD „Srbadija“ ima više od 160 članova, a podmladak pjevačkog društva čini 120 članova dječijeg hora, uzrasta od tri do 12 godina, na čelu sa dirigentom dr Jelenom Trakilović.

Od 2002. godine SCPD „Srbadija“ je organizator prestižne kulturne manifestacije „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini na kojoj je do sada nastupilo oko 600 horova sa više od 25.000 pjevača iz Evrope i svijeta.

Svečanom koncertu je prethodilo otvaranje izložbe „Duhovna riznica“ u Galeriji Centra za kulturu, posvećene radu „Srbadije“, sa fotografijama, novinskim člancima i nagradama. Izložbu je otvorio izaslanik Episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija protojerej Dragan Pejčić.

- SCPD „Srbadija“ je pronijela ime Bijeljine širom svijeta i ponos su kako naše Eparhije, tako i cijele Srpske pravoslavne crkve. Hvala im što pjesmom obavljaju svoj hrišćanski poziv, pjevajući u slavu Boga i proslavljajući ime Božije – poručio je protojerej Pejčić.

/Pan radio, G.U. Bijeljina/

 

Vrijeme u Bijeljini

Temperatura: 23.5 ℃
Vlažnost vazduha: 69%
Vazdušni pritisak: 1001.7 mbar
Padavine: 0.0 mm

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 4, 5. i 6. juli 2020. godine   U subotu (04.07.):  Ujutru svežije, u južnijim krajevima promenljivo oblačno, mestimično sa kišom ili pljuskovima, na severu i centralnim krajevima pretežno sunčano uz malu oblačnost. Tokom dana uglavnom sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a p
Planirana isključenja električne energije 6. juli 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS PUČILE 3 Jedan NN izlaz 11:00 14:00 TS VRŠANI KRIVA BARA Jedan NN izlaz 09:00 14:00 TS VRŠANI CENTAR Jedan NN izlaz 09:
Informacija o vodosnabdijevanju – 3.7.2020. Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u dvočasovnom – tročasovnom intervalu, samo u Ulici Šarampov u Janji, uključujući i sve manje, priključne, susjedne ulice. Na svim ostalim lokacijama
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu